Home Apple iOS Apple prigrabio 92% profita od prodaje svih pametnih telefona ove godine

Apple prigrabio 92% profita od prodaje svih pametnih telefona ove godine

Kada znate da preko 1,000 kompanija na svijetu proizvodi bar jedan model pametnog telefona, onda vam informacija kako je Apple uzeo 92% od ukupnog profita od svih prodatih pametnih telefona u prva četiri mjeseca ove godine, dođe kao pravi šok.

To je veliki rast u odnosu na prošlu godinu kada je Apple uzeo 65% od ukupne svjetske zarade na mobilnim telefonima. S druge strane Samsungu, kao najvećem Android proizvođaču je pripalo 15% ukupne svjetske zarade na telefonima. Sada vas čudi što 92 + 15 jeste jednako 107%? Radi se o tome da mnoge kompanije gube novac na proizvodnji pametnih telefona, napomenimo kako se ovdje radi o čistom profitu, odnosno onom što ostane kada se odbiju troškovi i dadžbine.

Slika postaje malo jasnija kada se zna da je prosječna cijena prodatog iPhone uređaja 624 dolara, dok je cijena prosječnog Android telefona 185 dolara. Kada se još uračuna kako Apple sam drži skoro petinu tržišta, dok Android proizvođači poput Samsunga, LG, HTC i Sony prijavljuju manje prodaje od očekivanih, postaje apsolutno jasno kako Apple uspjeva da zaradi toliko novca u odnosu na konkurenciju i zašto konkurencija tako loše stoji.