Home Android Google optuižen da je namjerno otežao pronalazak opcija privatnosti na Androidu

Google optuižen da je namjerno otežao pronalazak opcija privatnosti na Androidu

Informacije o tužbi protiv Googlea otkrile su da je Google namjerno pokušavao otežati pronalazak opcija na Androidu, a čak su pokušavali uvjeriti i mobilne kompanije da naprave isto s lokacijskim opcijama na svojim uređajima.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

Kada se govori o privatnosti i zaštiti ličnih podataka, Google sigurno nije jedna od kompanija koja će vam prvo pasti na pamet. Upravo zbog kršenja privatnosti korisnika, državni tužilac iz Arizone Mark Brnovich prošle je godine podigao tužbu protiv kompanije. Konkretan razlog bio je praćenje lokacije korisnika Androida bez njihova znanja, čak i u slučajevima kada su oni isključili opciju korištenja lokacije.

Huawei će zvanično predstaviti HarmonyOS početkom juna

U tužbi se tvrdi kako je Google za neke opcije nastavio s praćenjem lokacije u pozadini, a praćenje je prekinuto tek kada je ta opcija isključena na nivou cijelog sistema. Ove sedmice u javnost su procurili neki od detalja te tužbe koji ukazuju na to da su Googleovci namjerno pokušali otežati korisnicima upravljanje podešavanjima privatnosti na svojim telefonima, odnosno njihovu deaktivaciju. Kada bi Google u svojim testovima operativnog sistema implementirao nove opcije usmjerene na poboljšanje privatnosti korisnika, pokazalo se da bi korisnici te opcije puno češće koristili. Za funkcionere te kompanije, to je bio problem koji su pokušali riješiti “zakopavanjem” tih opcija dublje u operativnom sistemu. Jasno, kada je korisnicima takve opcije teže pronaći, oni će ih manje koristiti.

Sve što trebate znato o BBK Electronics, kompaniji koja je najveći proizvođač mobilnih telefona na svijetu

Ali kako to obično ide u reklamama – niti to nije sve. Naime, u tužbi se tvrdi da je Google čak pokušao i to uspješno, uvjeriti druge mobilne kompanije (spominje se konkretno LG) na skrivanje opcija lokacije, s obzirom na to da je njihovo korištenje bilo prilično popularno. Još jedna od stvari koje Google ne idu na čast i koju su pokušali zataškati, a koje su pokazali dokumenti, jeste kako su zaposlenici kompanije tvrdili da ne postoji način na koji se aplikacijama trećih strana mogu dati podaci o lokaciji, bez da se isti ne predaju i Googleu.

Predstavljen Google Fuchsia OS, navodni nasljednik Androida

Nakon što su se te informacije pojavile u medijima reagovali su i iz Googlea. Njihov portparol tvrdi kako su u tužbi pogrešno okarakterisane njihove usluge te napominju kako su u svoje proizvode implementirali napredne kontrole za upravljanje podacima za lokaciju korisnika.

(zimo)