Home Ostalo Huawei, Xiaomi, Oppo i Vivo se udružuju s ciljem da stvore alternativu...

Huawei, Xiaomi, Oppo i Vivo se udružuju s ciljem da stvore alternativu Google Play prodavnici i servisima

Kriza koja je zbog američkih sankcija pogodila Huawei, očigledno nije prouzrokovala animozitet prema Trumpu i njegovoj administraciji samo kod Huaweija, već je podigla nivo osviještenosti i kod drugih proizvođača, čak i kod onih kojima je pristup američkom tržištu dozvoljen.

Ovo možemo okarakterizirati kao neki vid kineskog patriotizma i solidarnosti, jer realno, nikad se ne znatko je sljedeći na redu. Danas Huawei, sutra možda Xiaomi, Oppo, Vivo ili neko treći.

Trgovački rat i Trumpova borba protiv najvećeg proizvođača telekomunikacione infrastrukture na svijetu – Huaweija, očigledno je za posljedicu imala i osviještenje kod drugih kineskih kompanija, tako da sada svjedočimo njihovom udruživanju kako bi se postigao balans na svjetskom tržištu.

Kina ima daleko više potencijala da korisnicima pruži kvalitetnu uslugu, što je Huawei dokazao svojom superiornošću kod izgradnje 5G mreža, a sada se otvara put da zajedničkim snagama učini sve da konkuriše Googleu i njegovim servisima, odnosno da napokon razbije njegov Android monopol, odnosno duopol kojeg trenutno drži s Appleom.

Tako će ove četiri kompanije iz naslova (iako Vivo i Oppo pripadaju istoj BBK grupaciji) pristupiti izgradnji novog ekosistema zasnovanog na otvorenom Androidu (AOSP) i motivisati developere da ostvare saradnju s njima, javlja Reuters. Ukoliko se ovaj plan ostvari, za što će svakako trebati vremena, Googleov monopol će napokon biti razbijen jer zajedno ove četiri kompanije drže oko 40% svjetskog tržišta mobilnih telefona, a

S obzirom na brzinu kojom Kinezi odrađuju posao, ne čudi što novi GSDA (Global Developer Service Alliance) s radom započinje već u martu, a prvo tržište na kojem će se pojaviti je ono u Indiji, Indoneziji i Rusiji.

Sasvim sigurno neće trebati dugo čekati da se platforma proširi i na druge zemlje i možemo reći da jedva čekamo isprobati nove servise koje će ovaj kineski konzorcijum ponuditi.

Google, čiji je rad u Kini inače zabranjen, za sada nema komentara na ovu vijest, ali sasvim sigurno neće biti zadovoljan i možda će ipak pokušati lobirati kod američkog ministarstva trgovine za dobijanje licence za saradnju s Huaweijem, kakvu već imaju npr. Microsoft i Apple, kojima rad u Kini nije zabranjen. Ovo je usput i dokaz da je Kina u neku ruku najbolji indikator kako koja kompanija posluje.

S obzirom da znamo kako i na koji način Google posluje, nije ni čudo što mu je u Kini rad zabranjen, isto kao i u slučaju Facebooka, ali možda baš ovo pokrene moždane vijuge unutar ovih kompanija, ali i američke administracije da tehnološka podjela svijeta ne vodi na dobro.

(mobhr)