Home Uputstva Kako dijagnosticirati (i riješiti) probleme sa Wi-Fi mrežom

Kako dijagnosticirati (i riješiti) probleme sa Wi-Fi mrežom

Svima je poznata situacija kada nam je prijeko potrebna konekcija sa internetom da pošaljemo određenu poruku, međutim nje ili nema ili je jako loša. Međutim, ukoliko je vaša kuća internet mreža loša, vjerovatno se pitate šta možete uraditi povodom toga (i hoće li vas to išta koštati). Zbog toga vam danas donosimo uputstvo kako samostalno dijagnosticirati (i riješiti) probleme sa Wi-Fi mrežom.

Testirajte brzinu i uporedite je sa onom koju vam je obećao internet provajder. Ovo je vrlo zapravo lako i možete uraditi to koristeći neki od ovdje opisanih načina. Preporučuje se da testirate brzinu sa nekoliko različitih lokacija te sa računara koji je fizički spojen sa routerom. Ukoliko brzina nije uredu, vaš internet provajder je kriv, te biste sve neregularnosti trebali riješiti sa njima. Ukoliko, ipak, brzina jeste ona koju vam je ISP obećao, onda to nije problem.

Problem bi mogao biti u vašem routeru, odnosno jačini signala koji odašilje. To možete lako provjeriti pomoću nekoliko aplikacija poput Wi-Fi Analyzer-a za Android uređaje. Očitanja koja ćete dobiti su u dBm (decibel-milivatima), te funkcionišu u negativnim vrijednostima – što je broj bliže nuli, to je jači signal. Naime, -67 dBm je preporučljivo za strimanje videa bilo kakve kvalitete, dok je za neke manje intenzivne zadatke i -70 dBm sasvim dovoljno. Sa druge strane, -30 dBm je optimalno.

Ovaj problem također možete riješiti u postavkama vašeg routera, mijenjajući kanal na kojem se odašilju Wi-Fi signali na “oboje 2.4 GHz i 5GHz” ukoliko to vaš router dopušta.

Ukoliko ni igranje sa postavkama routera ne funkcioniše, jedna od opcija je kupovina novog Wi-Fi routera ili Wi-Fi pojačivača. Isti se mogu kupiti na internetu po ne tako velikim cijenama, a ukoliko ih pravilno postavite mogu učiniti vašu Wi-Fi mrežu mnogo boljom nego ranije.

(balkanandroid/gizmodo)