Home Android Najplaćenija IT zanimanja u 2013. godini.

Najplaćenija IT zanimanja u 2013. godini.

Najplaćenije zanimanje u oblasti IT je pozicija CIO odnosno direktor za informacione tehnologije (Chief Information Officer) koji mjesečno može da zaradi između 12.000 i 14.400 evra, pokazuje istraživanje američke firme Mondo.

Jedna od profesija koje su doživjele značajno povećanje zarade posljednjih godina je IT menadžer za bezbjednost (IT Security Manager), čiji mjesečni prihodi mogu da dostignu i do 11.000 evra. Neprestana izloženost podataka onlajn dovela je do toga da ovo zanimanje bude ne samo traženo i dobro plaćeno, nego da kompanije čak žele dodatno da plate one koji su izuzetno stručni u ovoj oblasti.

Nešto manju zaradu od oko 10.000 evra mjesečno ima Software Architect, i oni su jedni od najplaćenijih IT stručnjaka danas, a takođe, stručnjak za razvoj Android i iOS aplikacija (Android ili iOS Developer) je takođe zanimanje kome u poslednje vrijeme najviše “skače cijena” i čija mjesečna primanja se kreću od 8.000 do 10.600 evra mjesečno.Tableti i pametni telefoni postaju sve dostupniji velikom broju ljudi, a Android vlada na tržištu, zbog čega i plata ovih stručnjaka u stopu prati najplaćenije IT poslove. Međutim, ovo zanimanje izgleda čeka još svjetlija budućnost, pa se predviđa da će ovo biti najbrže rastuće IT zanimanje i da će se ponuda poslova za razvoj mobilnih aplikacija do 2020. godine povećati za čak trećinu.

Najavljivane prognoze porasta potražnje za IT stručnjacima su bile tačne, a o tome svjedoči nedavno sprovedeno istraživanje koje pokazuje da se ove godine broj IT poslova povećao za skoro polovinu.

Samo u toku juna mjeseca na Nacionalnom birou za zapošljavanje u SAD našlo se čak 18.200 novootvorenih radnih mjesta u oblasti IT-ja.

(MONDO/Tanjug)