Home Apple iOS Stručnjaci kreirali virus za Apple Mac računare koji je navodno nemoguće obrisati

Stručnjaci kreirali virus za Apple Mac računare koji je navodno nemoguće obrisati

Apple Mac i OS X sistemi se tradicionalno smatraju kao sigurnija alternativa za Windows, međutim sigurnosni istraživači dokazuju da ovo i nije baš tako. Sigurnosni eksperti su kreirali “crva” (worm) koji se prikači na Mac firmware i ostaje tamo bez obzira na sve.

Pred prezentaciju ovog tipa sigurnosnog napada, istraživači su kreirali “pokusnog crva” koji može nevidljivo da se ukopa u firmware Mac uređaja. Nakon ovoga, nemoguće je ukloniti crva bez ponovnog flashovanja firmware-a uređaja, što može biti teško i izvodljivo samo onima koji znaju šta rade. Prava pretnja je što su raniji napadi ovog tipa zahtevali fizički pristup mašini, ali ovaj najnoviji napadač se može ubaciti daljinski tako što se korisnik prevarom navede da klikne na maliciozni link.

Tihi, gotovo neprimetan napadač, koga je veoma teško ukloniti, mogao bi biti katastrofalna pretnja za mnoge korisnike. Srećom, Apple je već u procesu kreiranja zakrpe za jednu od ranjivosti koja je pronađena, dok se na drugoj trenutno radi. Prema navodima, izgleda da najnovija verzija OS X (10.10.4) nije podložna ovim napadima.