Home Apple iOS 10 korisnih trikova za korisnike iPhone uređaja

10 korisnih trikova za korisnike iPhone uređaja

Apple-ov mobilni operativni sistem je zaista sjajan i jednostavan za korištenje, a istovremeno sadrži i mnoge funkcije koje će zadovoljiti i one naprednije korisnike. Svakako, otkrivanje novih funkcija je uvijek zanimljivo i čini uređaj svježijim i novijim, pa makar i na trenutak. Zato vam danas donosimo 10 malo poznatih iPhone trikova. Čak i ako znate neke od njih, sigurni smo da ćete naučiti nešto novo.

Brže brisanje teksta: sigurno ste primijetili da, ukoliko držite tipku za brisanje teksta na tastaturi, brisanje će se ubrzati nakon nekog vremena. No, jeste li znali da ako na bilo kojem iPhone-u sa 3D Touch ekranom tipku za brisanje pritisnete još jače, brže brisanje će započeti odmah? Također, ukoliko želite usporiti brisanje, jednostavno smanjite pritisak.

Brzo gašenje bljeskalice: mogućnost paljenja bljeskalice iz kontrolnog centra dok je telefon zaključan je sjajna, no ne i činjenica da ga treba na isti način i ugasiti, što i nije tako brz proces. No, postoji brži način: kliznite lagano prema lijevo na zaključanom ekranu kao da želite otvoriti aplikaciju kamere, no kliznite samo malo i pustite. Vaš iPhone će misliti da želite pokrenuti kameru i automatski isključiti bljeskalicu.

Vidite sve otvorene tabove u Safari pregledniku: jednostavno okrenite uređaj u horizontalnu orjentaciju, te “odzumirajte” malo – Safari će vam prikazati sve otvorene tabove.

Pokrenite Spotloght u bilo kojoj aplikaciji: sigurno vam je zatrebala Spotlight funkcija, ali vam je naporno otvarati centar notifikacija stalno. Postoji jednostavniji način: kliznite nadole sa vrha ekrana (iz bilo koje aplikacije) kao da želite otvoriti notifikacije, no stanite kada vam se ukaže polje za pretraživanje.

Lako praćenje paketa: ako vam je neko poslao broj za praćenje nekog paketa, postoji jednostavan način za praćenje istog. Jednostavno kliknite i zadržite na broj praćenja, i prikazat će se opcija za praćenje.

Prioritiziranje skidanja aplikacija: sigurno se desilo da vaš iPhone ažurira i/ili preuzima velik broj aplikacija odjednom, a vama treba samo jedna konkretna. Postoji rješenje: jednostavno pritisnite jače na aplikaciju koja se preuzima i dobit ćete meni kao na slici.

Beskonačno zumiranje fotografije: jednostavno otvorite fotografiju u uređivaču fotografija, izrežite je malo i spremite.

Pretraživanje riječi na web stranici: kao na desktopu, moguće je pretraživati web stranicu na osnovu neke riječi. Jednostavno u polje za URL ukucajte tu riječ, te skrolajte nadole i dobit ćete opciju za pretraživanje riječi.

Zatvaranje svih tabova u Safari pregledniku odjednom: ukoliko imate mnogo tabova otvoreno, sigurno vam je bilo zamorno zatvarati jedan po jedan. No, ako kliknete duže na dugme za promjenu taba u Safari pregledniku, dobit ćete opciju da ih ugasite sve odjednom.

Promjena redoslijeda opcija za dijeljenje: ukoliko vam ne odgovara trenutni raspored opcija za dijeljenje, isti možete promijeniti tako što ćete kliknuti i zadržati neku ikonicu, te je prevući na poziciju koja vam odgovara, kao na snimci ekrana ispod.

(bgr)