Home Apple iOS Apple predstavio iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro i iPhone...

Apple predstavio iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max

Apple je upravo predstavio novu generaciju svojih pametnih telefona, Apple iPhone 15, iPhone 15 Plus kao i iPhone 15 Pro te iPhone 15 Pro Max.

Klikni ovdje i pridruži se Balkan iOS Viber grupi!

Apple iPhone 15 stiže sa Dynamic Island izrezom na vrh telefona, a u istoj veličini kao i prethodnici, odnosno iPhone 15 stiže sa ekranom od 6.1 inče, a iPhone 15 Plus model stiže sa ekranom od 6.7 inča. Novost je kamera od 48 megapiksela, poznaata sa prošlogodišnjih Pro modela, a koja spajanjem 4 piksela pravi fotografije od 12 megapiksela, a omogućava i 2x zoom putem kropovanja. Nove “ne Pro” modele pokreće A16 čip takođe poznat sa iPhone 14 Pro modela iz prošle godine. Kao i novi Apple Watch modeli, iPhone 15 serija je opremljena sa drugom generacijom UWB čipa.

Apple je potvrdio dugoočekivani prelazak na USB Type C punjače bez neke posebne pompe uz napomenuu kako korisnici istim punjačem sada mogu puniti MacBook laptope, iPad tablete, iPhone pametne telefone ali i AirPods Pro 2 slušalice čija kučišta su takođe doživjela prelazak sa Lightning na USB Type C konekciju.

Cijena Apple iPhone 15 kreće od 799 dolara, barem u SAD, dok je cijena iPhone 15 Plus modela kreće od 899 dolara. Dostupne boje su crna, plava, zelena, zuta i pink.

Pro modeli, odnosno iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max su dobili okvir od titanijuma umjesto nerđajućeg čelika i Apple tvrdi kako su na taj način drastično smanjili težinu telefona. Naredna novost je to kako je dugme za isključivanje zvuka zamijenjeno sa Akcionim dugmetom koje pored mogučnosti utišavanja zvona, donosi mogunost različitih akcija i prečica.

Novi čip pokreće iPhone 15 Pro seriju, a nosi ime A17 Pro. sastoji se od dva snažna procesorska jezgra i četiri efikasna procesorska jezgra, a sudeći po prezentaciji, največi napredak je dobio šestojezgreni grafički dio čipa i koji je 20% brži od prethodnika. Apple tvrdi kako će novi čip omogućiti kvalitet grafike ravan onom na konzolama, a najavljen je i dolazak Assasins Creed Mirage, Resident Evil Village i The Division Resurgence igara sa konzola na iPhone.

Glavna kamera Pro modela je i dalje 48 piksela, ali sa druom generacijom stabilizaacije slike u senzoru. iPhone 15 Pro telefoto kamera ostaje na 3x optičkom zoomu, ali iPhone 15 Pro Max dobija 5x optički zoom. Ultraširoka kamera od 12 megapiksela je takođe poznata sa prethodnika te i dalje ima Makro mod. Novost je i mogućnost snimanja 3D video snimka putem glavne i ultraširoke kamere.

Cijena iPhone iPhone 15 Pro modela kreće od 999 dolara u SAD, dok je cijena iPhone 15 Pro Max skočila za 100 dolara na 1199 dolara, ali je osnovni model sada onaj sa 256 GB memorije. Dostupne boje su crna, srebrena, plava i titanium.