Home Apple iOS Apple predstavio iPad Air i Pro modele za 2024. godinu

Apple predstavio iPad Air i Pro modele za 2024. godinu

Na danas održanoj prezentaciji fokusiranoj potpuno na iPad tablete, Apple je predstavio nekoliko noviteta te naglasio kako je ovo najznačajnija iPad prezentacija još od predstavljanja originalnog iPad tableta.

Noviteta ima nekoliko, a prvi je to da iPad Air sada stiže u dvije veličine i to 11 i 13 inča. Za razliku od prethodnika kojeg je pokretao Apple M1 procesor, iPad Air 2024 modele pokreće Apple M2. Novost je i pozicioniranje kamere, odnosno kamera je sada horizontalno pozicionirana. Stižu u četiri boje, plava, ljubičasta, bijala i siva, a cijene kreću od 599 dolara za 11 inčni model, te od 799 dolara za 13 inčni model.

Prava zvijezda današnje prezentacije je iPad Pro 2024, a ono najzanimljivije je kako će oba iPad Pro modela za 2024. godinu pokretati Apple M4 procesor. Razlog zašto je Apple odlučio predstaviti novi procesor svega 5 mjeseci nakon prestavljanja M3 čipa, krije se u specifikacijama ekrana novih iPad Pro modela, a to je dvoslojni OLED ekran koji Apple naziva Tandem OLED. Navedeni ekran može prikazati 1000 nita svjetline čitavom površinom, dok je tzv. peak brightnes 1600 nita. Koliko je to svjetlije od konkurencije, možete percipirati kada znate da vrhunski LG OLED TV model za ovu godinu, C4 ima peak svjetlinu od oko 1000 nita.

Apple je iskoristio priliku i da se pohvali sa debljinom novih iPad Pro modela, a to je 5.3 milimetra za 11-inčni model, te 5.1 milimetar za 13-inčni model i ta brojka ga čini najtanjim Apple uređajem ikada. Kamera je kao i kod Air 2024 modela sada horizontalno okrenuta, a cijene kreću od 999 dolara za 11 inčni mode, te od 1299 dolara za 13 inčni model.

Pored iPad Air i Pro modele tableta, Apple je predstavio i novu Apple Pencil olovku, koja sada nosi Pro u imenu, te je naglasio kako 10-ta generacija “običnog” iPad tableta sada kreće od 349 dolara. Ono što će biti zanimljivo manjem broju čitalaca je informacija da je sa tabletima stigla i druga verzija Final Cut Pro te Logic Pro aplikacija za kreatore video sadržaja i muzike kao i nova generacija Magic Keyboard tastature za iPad Pro.

Za one koji žele malo više detalja, a imaju oko 40 minuta vremena, možete pogledati čitavu prezentaciju na linku ispod.