Home Android Aplikacije 10 posto aplikacija na Play Store potencijalno opasno

10 posto aplikacija na Play Store potencijalno opasno

Play Store pod ovim imenom je prije par dana i proslavio prvi rođendan sa trenutno preko 800.000 aplikacija (izvor: wiki). Međutim mnoge aplikacije po  statistici kompanije Trend Micro mogu predstavljati opasnost za vaš Android uređaj. Trend Micro je kompanija koja na svojoj stranici često objavljuje svoja saznanja vezana uz mobilnu platformu Android, a sada su objavili rezultate svog novog istraživanja – gotovo 10 posto aplikacija koje Google Play Store ima u svojoj ponudi su na nekin način maliciozne.

Blokirana aplikacija

Trend Micro je pregledao oko dva miliona različitih aplikacija za Android te su otkrili da je njih 293.091 opasno na neki način, 150.203 aplikacija sadrži neki oblik visokog rizika za korisnike, što daje rezultat od ukupno 443.294 aplikacija na koje treba pripaziti.

Od 293.091 izuzetno opasnih aplikacija njih 68.740 nalazi se na Google Playu, a budući da se tamo nalazi oko 800 hiljada aplikacija, ispostavlja se da je gotovo deset posto Android aplikacija izuzetno opasno za uređaje.
Trend Micro je aplikacije analizirao svojim alatom Mobile App Reputation Service, a izvještajem žele podići svijest korisnika na činjenicu da je maligni software itekako prisutan na mobilnim uređajima. (izvor: klix)