Home Aplikacije 11 najboljih Android launchera

11 najboljih Android launchera

1288
0
SHARE

Android je poznat po svojim mogućnostima za prilagođavanje, a jedna od najimpresivnijih mogućnosti jeste instalacija launchera koji omogućavaju instalaciju mnogih tema i prilagođenih ikonica, te potpunu kontrolu nad funkcijama poput animacija prilikom promjene početnog ekrana, pokretanja aplikacija i slično. U tekstu ispod izdvojili smo najbolje launchere za vašeg Android ljubimca.

ZenUI

ZenUI je lancher koji je razvila kompanija ASUS, a koji ne samo da pruža ogroman izbor tema visoke kvalitete, već pakuje i napredne funkcije prilagođavanja za one koji žele malo više kontrole – poput prilagođavanja broja ikonica koje će se prikazivati na početnom ekranu, prilagođavanja animacija, te prilagođavanja izgleda foldera. Tu je i opcija zaključavanja aplikacija u vidu CM Applock for Asus aplikacije, te alat koji omogućava da vam u sklopu ikonice aplikacije piše i broj nepročitanih poruka ili notifikacija (što je na nekim launcherima opcija koja je dostupna samo u plaćenoj verziji.

ZenUI launcher možete preuzeti besplatno sa linka ispod, a zahtijeva Android 4.3 ili noviji.

Smart Launcher Pro 3

Ovaj launcher se izdvaja od svih ostalih na ovoj listi po svom specifičnom dizajnu. Na početku je potrebno izabrati zadane aplikacije za dialer, razmjenu poruka, imenik, muziku i slično. Nakon toga korisnika dočeka početni ekran sa šest prethodno izabranih aplikacija. Klizanjem prstom nalijevo prikazije se spisak svih aplikacija, dok se klizanjem prstom nadesno otkriva nekoliko ekrana za widgete.

Smart Launcher Pro 3 je jako minimalistički dizajniran, jednostavan za korištenje i fokus čitave aplikacije je upravo jednostavnost. Naravno, tu su mnoge napredne opcije za prilagođavanje, poput podešavanja različitih radnji pri jednostrukom i dvostrukom dodiru ikonice aplikacije, prilagođavanje izgleda izbornika aplikacija, i još mnoge.

Aplikacija košta 3.99 američkih dolara, ali definitivno vrijedi uloženog novca ukoliko je jednostavnost ono što tražite.

Arrow Launcher

Arrow Launcher je Microsoftov proizvod, i čini se kao da je još u razvoju. No, ne dolazi sa nepotrebnim aplikacijama i boosterima, tako da definitivno zaslužuje mjesto na ovoj listi.

Jedna od jedinstvenih funkcija koju ova aplikacija pruža jeste prikazivanje podsjetnika na zasebnom početnom ekranu. Moguće je spojiti i aplikaciju Wunderlist, međutim, nedostaje integracija sa aplikacijama poput Evernote-a ili Google Keep-a. Osim toga, tu je i opcija prikazivanja najnovijih fotografija, videozapisa, nedavno kontaktiranih osoba i slično.

Ono što nedostaje Arrow Launcheru jesu opcije za prilagođavanje, no treba uzeti u obzir da je ovo jedan od launchera koji zauzima najmanje prostora na uređaju. Besplatan je, i moguće ga je preuzeti sa linka ispod.

Nova Launcher Prime

O Nova Launcheru smo pisali i ranije. Postoji i besplatna vezija, no plaćena verzija pruža dovoljno opcija da se isplati kupiti istu.

Pri prvom pokretanju, Nova Launcher Prime ne izgleda nešto naročito. No, u postavkama se krije mnoštvo opcija, poput uređivanja veličine i margina ikonica aplikacija, gestura, broja ikonica prikazanih na početnom ekranu i slično. Što se tiče prilagođavanja Android uređaja bez root pristupa, Nova definitivno pruža najviše opcija.

Nova Launcher Prime košta 3.99 američkih dolara, no postoji i besplatna verzija.

Apex Launcher

Apex Launcher je mnogo sličan Nova Launcheru i pruža mnoge napredne opcije, no pored toga pruža i ogroman izbor tema i prilagođenih ikonica. Još jedna razlika je što ova aplikacija nije nadograđena više od godinu dana, te nije baš najoptimizovanija na uređajima koji rade na novijoj verziji Androida.

Sve u svemu, Apex Launcher je dobra alternativa Nova Launcheru. Postoji besplatna i plaćena verzija aplikacije, no prije nego kupite plaćenu verziju ijednog od dva navedena launchera, isprobajte besplatne verzije i odlučite koja vam najviše odgovara.

Hexy Launcher

Ovaj launcher razvila je ekipa koja se krije iza Swiftkey tastature, a specifičan je po tome što omogućava prikazivanje svih aplikacija na jednom ekranu. Kako? Jednostavno rečeno, Hexy Launcher funkcioniše kao mapa. Aplikacije su grupisane po kategorijama i odvojene različitim bojama. Jedina mana je nedostatak postavki ili tema.

APUS Launcher

APUS je launcher koji izbacuje izbornik aplikacija i iste smješta na početne ekrane – poput MIUI-ja, EMUI-ja ili iOS-a. Ukoliko se odlučite za korištenje ovog launchera, također preporučujemo preuzimanje APUS Notifier aplikacije koja omogućava prikazivanje broja nepročitanih poruka i notifikacija na ikonici aplikacije. Besplatan je za preuzimanje, ne zauzima mnogo prostora i radne memorije, a dostupan je na uređajima koje pokreće Android 4.0.3 ili noviji.

Go Launcher EX

Go Launcher EX je još jedan tradicionalni launcher koji ima ogroman izbor tema, gestura, te drugih opcija za prilagođavanje. Jedina mana je što sa sobom donosi i neke nepotrebne aplikacije.

Action Launcher 3

Ovaj launcher je poseban po nesvakidašnjem pristupu listi aplikacija. Naime, umjesto standardnog klika na ikonicu, aplikacijama se pristupa klizanjem prstom nadesno. Također, tu je opcija grupisanja aplikacija po folderima.

Next Launcher

Next Launcher 3D je poznat po svojim sposobnostima prikazivanja stvari u 3D-u. Nije baš lako to riječima objasniti, pa zbog toga demonstraciju možete pogledati u videozapisu ispod.

Aplikaciju možete probati besplatno određeno vrijeme, nakon čega je potrebno kupiti plaćenu verziju iste.

Catapult

Catapult je besplatna alternativa Google Now Launcheru, i ni manje ni više je preimenovana verzija Trebuchet-a. No, ako očekujete da ova aplikacija bude identična Google Now launcheru, grdno se varate.

Dužim dodirom na prazan prostor na početnom ekranu prikazati će se tri opcije – pozadina, widgeti i postavke. No, ukoliko pritisnete bilo koju od opcija i kliznete prstom prema gore, otkriti ćete skrivene opcije ove aplikacije. Ostalo ćemo vam ostaviti da otkrijete sami.

(androidpit)