Home Apple iOS 7 stvari u kojim je iPhone bolji nego Android telefoni

7 stvari u kojim je iPhone bolji nego Android telefoni

O rivalstvu Android i iPhone uređaja pišemo već godinama i uvek sve svodimo na lični interes – na ono što ja vama potrebno i šta više volite.

Ipak, neke stvari, koje iPhone ima Android zajednica, mada to nikad neće priznati, potajno želi i oni, koji su objektivni, potvrdiće da neke krucijalne stvari iPhone i dalje radi bolje.

Performanse

Jednostavno je tako. Apple kontroliše izradu hardvera i softvera i to mu dozvoljava da ustroji iPhone tako da uvek bude brz, da se odaziva na komande munjevito, a da sistem ostane agilan i nakon godina upotrebe. Naravno, osim kad Apple samostalno ne odluči da namerno uspori sistem, kako bi vas privoleo da kupite novi iPhone.

Apple Bionic A13 čipset je daleko ispred Qualcomm i HiSilicon konkurencije, računajući i Snapdragon 855+ ili Kirin 990 i to potvrđuju kontinuirani objektivni i oni manje objektivni testovi brzine, performansi i grafike. Kad smo kod grafike – nema telefona, koji će brže i sa takvom lakoćom izneti bilo koju igru, nego iPhone.

Ažuriranja

Kad kupite iPhone sigurni ste da ćete dobijati novi iOS godinama. I tako je sa svakim novim modelom. Brzina ažuriranja je takođe neverovatna – svi podržani iPhone uređaji mogu da se ažuriraju gotovo odjednom, a za godinu dana od početka ciklusa ažuriranja na novi iOS pređe i do 90 odsto aktivnih podržanih korisnika, dok na novi Android pređe oko 10 ili manje procenata.

Sa Androidom, čak i u cenovnom rangu od 1.000 ili više evra, možete da računate na najviše dve godine novih ažuriranja, i to onih, koja kasne i po nekoliko meseci, jer Android proizvođači zbog segmentacije i velikog boja operatora ne mogu da isporuče sve neophodne promene tako brzo, kao Apple.

Android One je ponudio dobro rešenje, tri godine bezbednosnih i obavezne dve godine OS ažuriranja za sve modele, ali to je samo mali deo tržišta.

Cena

Bez obzira na to što postoji samo nekoliko modela, a Android ih ima na desetine svake godine, iPhone uvek bolje drži cenu i lakše ga je prodati, nego bilo koji drugi Android.

Svako ko je nekad prodavao iPhone zna da taj telefon, bez obzira na model, uvek bolje “drži cenu“, nego bilo koji Android telefon. To je jednostavno tako – zakon tržišta i ko god kaže drugačije ne želi da potvrdi ono što je činjenica.

Face ID

Apple je kasnio sa biometrijskom autentifikacijom, ali sistem za otključavanje lica jedan je od najboljih koji ćete danas naći na bilo kom telefonu.

Face ID je podrazumevani način provere autentičnosti na iPhoneu 11, a oslanja se na senzor infracrvene kamere i projektor koji projektuje 30.000 tačaka na vaše lice, stvarajući tačan 3D model. A13 Bionic zatim upoređuje model sa crtama lica svaki put kada otključate telefon.

Čak ni Pixel 4 XL, koji koristi sličan sistem kao Face ID, ne uspeva da dostigne taj novi preciznosti. Dodatno, otključavanje pomoću lica na Pixel 4 XL deluje čak i ako su zatvorene oči i iako je Google objavio da će za otključavanje lica biti neophodne i otvorene oči ta će se funkcija uvesti tek za nekoliko meseci.

Privatnost

Osnovna razlika u odnosu na Android i Google je to što iOS i Apple ne pridružuju vaše podatke vašem Apple ID-ju. Ne prate kretanje, ne pamte lokacije, ne dozvoljavaju da aplikacije u pozadini koriste Bluetooth, Wi-Fi, GPS, aplikacije ili bilo koju funkciju sistema.

Google ovo jednostavno ne može da vam zagarantuje, jer se njegov čitav biznis zasniva na sakupljanju, obradi i deljenju podataka, što čini vaše podatke manipulativnom robom, o kojoj Google tvrdi da se brine na najbolji mogući način i korisnici Android uređaja moraju da mu i zapravo biraju da mu veruju aktivacijom Android telefona.

Video

Stabilizacija videa koju ima iPhone je bolja od svega što možete videti na Androidu. IPhone 11 snima 4K snimke pri 60 sličica u sekundi sa stereo zvukom, a dobijate i usporeni snimak od 1080p pri 240fps. To nije sasvim na istom nivou kao i 960fps koji dobijate na P30 Pro, ali kvalitet snimka to nadoknađuje.

Foto i video segment je, generalno, odličan na iPhoneu 11 – osnovna kamera je na nivou sa Pixel 4 XL – a tu je i činjenica da dobijate i širougaone objektive, što telefon čini mnogo svestranijim.

Sve u svemu, piše portal AndroidCentral, iPhone 11 je fantastičan telefon za svoju cenu. Za malo više novca od onoga koliko bi vas koštao OnePlus 7T, dobijate vrhunsku unutrašnjost, mnogo bolju kameru, bolji vek trajanja baterije, stalna ažuriranja softvera i robusnu biometrije.

Kvalitet aplikacija

AppStore je daleko restriktivniji i skeniranje aplikacija je daleko rigoroznije, što vodi bezbednijem i sigurnijem ekosistemu aplikacija. Aplikacije moraju da dostignu određeni standard kvaliteta i Apple vodi računa o aplikacijama, koje traže svakakav pristup podacima korisnika, što se sankcioniše i pre nego što aplikacija bude objavljena.

S druge strane vrlo često pišemo o aplikacijama iz Google Play Store-a, koje bi odmah trebalo da izbrišete sa svojih telefona, jer su maliciozne i nekako su uspele da se ušunjaju u zvaničnu Google Play prodavnicu.

Da li ste saglasni sa navedenom listom ili imate drugačije mišljenje?

(mobit/tehnopolis)