Home Apple iOS 9 najboljih tastatura za iOS uređaje

9 najboljih tastatura za iOS uređaje

921
0
SHARE

Apple bez sumnje pravi dobar hardver, no tu i tamo zakažu na polju softvera – primjer je tastatura koja dolazi unaprijed instalirana. Srećom, istu je moguće zamijeniti sa nekom sa prodavnice aplikacija, što je posebno korisno ljudima koji su na iOS prešli sa nekog drugog operativnog sistema. Mi ćemo u ovom članku navesti 9 najboljih, a vi nam u komentarima javite vaše mišljenje.

Blink Keyboard

Blink Keyboard zasigurno nije najbolja na ovom spisku s obzirom da joj nedostaje opcija poput pisanja klizanjem preko slova, a u korist joj ne ide ni činjenica da ima loš autocorrect. Međutim, “izvlače” je opcije poput brzog brisanja koje, kao što to ime i govori, omogućava brzo brisanje čitavih riječi odjednom. Tu je i mogućnost korištenja jednom rukom, te opcija koja razdvaja tastaturu na dva dijela pri korištenju u horizontalnom načinu rada što čini tipkanje mnogo prirodnijim.

Go Keyboard

Ova tastatura ima opciju podešavanja visine i razmaka među slovima, kao i odabir raznih tema i stikera. Za razliku od prethodne, ova dolazi sa opcijom pisanja klizanjem preko ekrana.

Minuum

Minuum je jedna od zanimljivijih tastatura na ovoj listi, s obzirom da dolazi zanimljivim opcijama poput one koja omogućava smanjivanje tastature na samo jedan red, što omogućava bolju preglednost konverzacije, web stranice i slično. Osim toga, opcije za predikciju i automatsko ispravljanje (autocorrect) su agresivnije nego na drugim tastaturama (iste je, naravno, moguće isključiti ako vam smetaju). Međutim, ni ova tastatura nema opciju pisanja klizanjem preko ekrana, a posljednji put je ažurirana u januaru ove godine. Pored svega toga, košta 4 američka dolara.

TouchPal

Ova tastatura je pouzdanija i brža od prethodno navedenih, no sa njima dijeli jedan nedostatak, a to je nemogućnost tipkanja klizanjem preko ekrana. Ako je to ono što vam treba, slobodno možete preskočiti i ovu tastaturu. Osim toga, ova tastatura također nudi i izbor jedne od mnogobrojnih tema, ali nažalost nije ažurirana od 2015-te godine.

Apple QuickType Keyboard

Ruku na srce, Apple-ova zadana tastatura se popravila. Mogućnosti predikcije teksta su poprilično napredne, a tu je i predlaganje emoji-ja kao ekvivalenta određene riječi. Poprilično je stabilna i pouzdana, no, to svejedno ne znači da je najbolja. Nedostaju joj određene opcije poput pisanja klizanjem preko ekrana, opcije za korištenje jednom rukom i sličnih koje konkurentne tastature imaju.

Swype

Kao što i ime nagovještava, jedna od glavnih mogućnosti ove tastature jeste pisanje klizanjem prsta preko ekrana. No, tu su i mnoge druge zanimljive opcije, poput stotina emojija dostupnih za korištenje, opcije spremana riječi u personalni riječnik, kao i 5 besplatnih tema za prilagođavanje sa opcijom kupovine dodatnih tema.

SwiftKey

SwiftKey je tastatura za koju su svi čuli, i vjerovatno se nema šta mnogo reći za nju. Laka je za postavljanje i korištenje, možete je povezati sa svojim Google ili Facebook računima za dodatno prilagođavanje iste. Naravno, tu su i razne teme, a sama tastatura podržava više od 100 jezika.

Međutim, nijedna tastatura nije savršena, pa ni ova. SwiftKey je malo manje tačna u odnosu na konkurenciju, a opcija samozavršavanja riječi nije uvijek najpreciznija. Međutim, nakon nekog vremena korištenja tastatura nauči vaše navike, tako da to nije neki velik problem.

Microsoft Word Flow

Tastatura koja je započela kao eksperiment u Microsoftu, u posljednjih nekoliko mjeseci prerasla je u dobru alternativu zadanoj tastaturi na iOS uređajima. Osim što omogućava mnoge opcije prilagođavanja visine i oblika, također dolazi i sa opcijama poput pretraživanja Bing pretraživača za određeni pojam, te pretraga GIF-ova. Tu je i pisanje klizanjem prsta preko ekrana, te pretraživanje kontakta. Što se prilagodbe tiče, Word Flow dolazi sa temama, a povrh svega je jako brza i stabilna.

Google Gboard

Za korisnike Android operativnog sistema, ovo je itekako poznata tastatura. Iako nije brza poput SwiftKey tastature, svejedno je poprilično brza i pouzdana. Osim pisanja klizanjem preko ekrana, tu je i poprilično pouzdano predviđanje i automatsko ispravljanje riječi (autocorrect), kao i opcija za pretraživanje interneta i GIF-ova. Tu su i teme za prilagođavanje tastature.

Koju tastaturu vi koristite na vašem iOS uređaju?

(balkanandroid/businessinsider)