
Googleovo prikupljanje svih mogućih podataka o njegovim korisnicima – onih poput lokacije ili istorije pretraživanja – postoji oduvijek, ali u posljednje vrijeme svi, pa tako i ova kompanija, rade na unaprijeđenju sigurnosti i privatnosti korisnika. Ili barem žele da im se korisnici osjećaju sigurnima i zaštićenima od praćenja. Google je zbog toga odlučio dati svim vlasnicima korisničkih naloga na njihovoj platformi nešto više opcija za upravljanje svojim podacima.
Google “pamti” lokaciju korisnika mobilnog telefona čak i kada kaže da to ne čini
Od ranije je moguće unutar podešavanja pronaći sve podatke koje je Google s vremenom prikupio o nama, te ih je i sada moguće trajno izbrisati. Ali to je zahtijevalo posebnu akciju i ručno brisanje, a malo ko je sklon održavanju tako visokih “higijenskih” navika na Internetu da bi marljivo, svakih nekoliko sedmica ili mjeseci, čistio ove podatke tako da je lakše bilo isključiti ih, ali i to ima svooje negativne posljedice. Zbog su sada u Googleu najavili i uvođenje automatizovanog brisanja podataka.
Rezultat je to povratnih informacija od strane samih korisnika. Uskoro će tako unutar podešavanja biti moguće, osim brisanja na zahtjev, biti moguće uključiti i automatsko brisanje podataka o lokaciji i istoriji pretraživanja. Sistem će nuditi opcije – brisanje svih podataka starijih od 3 mjeseca ili onih starijih od 18 mjeseci.
Ovo bi za većinu korisnika trebalo biti sasvim dovoljno, a za one nesklone tome da Google ima bilo što o njima u svojim bazama ostaće moguće u svakom trenutku ukloniti kompletnu istoriju, kao i do sada.
Najavljena će promjena biti implementirana u narednih nekoliko sedmica, kažu iz Googlea.
(bug)



















