Home Apple iOS Ako ste mijenjali ekran na svojim iPhone uređajima, poslednje iOS ažuriranje bi...

Ako ste mijenjali ekran na svojim iPhone uređajima, poslednje iOS ažuriranje bi vam moglo donijeti probleme

Poslednja verzija iPhone softvera, koji je zvanično dostupan (iOS 11.3) onemogućava korištenje iPhone 8 i iPhone 8 Plus uređaja, ukoliko detektuje ekran „treće strane“, odnosno, ako je iPhone 8 ili iPhone 8 Plus popravljan u servisu izvan Apple podrške. Problem se manifestuje prestankom rada funkcije osetljivosti ekrana na dodir i/ili ekranom za učitavanje, koji ne prolazi, objavio je The Guardian, pozivajući se na izveštaj Motherboard sajta.

Prema tvrdnjama lokalnih servisa, koji su samostalno nabavili ekrane iPhone 8 ili iPhone 8 Plus (ne kroz Apple dilersku podršku) i ugradili ih korisnicima legalno, na njihov zahtev, Apple ovo namerno radi kako bi sprečio „treće strane“ da vrše zamenu ekrana, što je povoljnija varijanta, i kako bi preuzeo sve na sebe i svoj servis.

Apple je već za iPhone 7 ranije morao da izda zakrpu, koja je rešavala isti problem, pa se čini da je to zaista planirana „opcija“ nove 11.3 verzije iOS softvera, koja se pojavila 29. marta za podržane uređaje. Za sada ovaj problem mogu da imaju samo uređaji iPhone 8 i iPhone 8 Plus i prethodne iPhone generacije, čiji ekran nisu zamenjeni u Apple servisu.

(mobit)