Home Ostalo Američke vlasti ponovo pooštravaju svoj odnos prema Huaweiju

Američke vlasti ponovo pooštravaju svoj odnos prema Huaweiju

Posljednjih mjeseci odnosi Huaweija s SAD-om prilično su napeti s obzirom da se ova kompanija našla usred trgovinskog rata SAD-a i Kine. Zbog toga je Huawei proglašavan “špijunskom kompanijom” i dospio je na crnu listu američkih vlasti, prekid saradnje najavili su mu Google i mnogi drugi, da bi samo nekoliko sedmica nakon toga došlo do velike promjene. Tada je, podsjetimo, Trumpova administracija najavila da će određenim američkim kompanijama dati licence za saradnju s Huaweijem.

Međutim, ove sedmice došlo je do novog zapleta. Trump i dalje prijeti dodatnim carinama i sankcijama za Kinu, proglašava ovu zemlju manipulatorom valutnim kursom, te tako ponovno rasplamsava trgovinski rat. Kina na to odgovara najavom bojkota američkog izvoza agrikultura, a Trump se vraća svojoj staroj “mušteriji” – Huaweiju. U razgovoru s novinarima juče je naglasio “nećemo raditi s Huaweijem”.

“To ne znači da se nećemo nešto dogovoriti ako i kada postignemo trgovinski sporazum, ali nećemo sarađivati s Huaweijem”, izjavio je Trump. Finalna zabrana saradnje svim američkim državnim institucijama stupiće na snagu sljedeće sedmice, a u nju su uključeni i Huawei i ZTE. Od 13. avgusta tako federalne vlasti neće više imati nikakve poslovne veze s kineskim telekomunikacionim kompanijama.

Da stvar bude još gora, Trumpova vlada do sada je dobila 50 zahtjeva kompanija za saradnju s Huaweijem, ali još nije izdala niti jednu najavljenu dozvolu. Trgovinski rat je, dakle, ponovno u središtu pažnje, vjerovatno do neke sljedeće Trumpove izjave. U međuvremenu Huawei sprema svoj HarmonyOS, najavljuje da njime može zamijeniti Android, ali se svejedno priprema na izazovne mjesece koji su pred njima.

(bug)