Home Ostalo Američko pravosuđe širi antimonopolsku istragu protiv Google na Android

Američko pravosuđe širi antimonopolsku istragu protiv Google na Android

Tokom proteklih godina Google je u Evropskoj uniji platio više kazni ukupne vrijednosti gotovo 10 milijardi evra, a zbog sličnih razloga i kršenja antimonopolskih zakona sada im prijete kazne i u SAD-u. Koalicija 50 državnih tužioca već je pokrenula istragu protiv Googlea zbog navodnog kršenja tog zakona na tržištu online oglašavanja, ali sada je ta istraga proširena i na još dvije stavke – Android i internet pretraživanje.

To, naravno, nije dobra vijest za Google, koji je, kao i druge velike tehnološke kompanije, u posljednje vrijeme na udaru regulatornih tijela i političara zbog svoje (pre)velike moći te se sve češće govori i o njihovu razdvajanju i podijeli na više manjih kompanija. Takođe, to nije ni dobar PR za Google, koji namjerava proširiti svoj biznis i na zdravstvo i finansije, a zbog suradnje s kompanijom Ascension, s kojom su prikupljali podatke o zdravstvenim kartonima pacijenata, takođe su predmet istrage.

Treba napomenuti kako je riječ tek o širenju istrage te će proći dosta vremena dok istraga završi i pitanje je kakav će biti finalni rezultat, ali ako ćemo usporediti s istragama u Europi, Googleu se ne piše dobro. Iz internet giganta odbili su komentarisati za američke medije informacije o širenju istrage, ali još su ranije, dok je istraga bila fokusirana samo na oglašavanje, na svojim internet stranicama poručili da će sarađivati s istragom.

Inače, Google je nedavno izazvao bijes brojnih korisnika nakon nove promjene algoritma svog pretraživača. Iako promjene algoritma na pretraživaču nisu neuobičajene, kako prenose na stranici Inc., zbog te promjene nekim je stranicama promet opao za čak 30 – 40 posto u odnosu na period prije promjene algoritma. Iz Googlea su potvrdili “dramatičan efekat” promjene algoritma, alio napominju kako same promjene u algoritmu nisu bile tako velike.

(zimo)