Home Ostalo Amerikanci žele da zabrane prodaju Huawei-ju čipova proizvedenih američkim uređajima

Amerikanci žele da zabrane prodaju Huawei-ju čipova proizvedenih američkim uređajima

microchip integrated on motherboard

Američki režim sankcija prema Huaweiju mogao bi postati još kreativniji, ako je vjerovati posljednjim navodima Reatursa koji prenosi planove administracije Donalda Trumpa.

Već smo čuli kako dosadašnje pravilo da svi proizvodi koji imaju bar 25% američke tehnologije spadaju u grupu proizvoda koje Huawei ne može kupovati (od američkih i stranih tvrtki) bez licence nije dovoljno, nego se spominje da bi se ta granica mogla smanjiti na 10%. Čini se da ni sa tih 10% najveći proizvođač čipseta za smartfone TSMC ne bi prekinuo obskrbu Huaweiju pa posljednje glasine iz administracije spominju izmjenu pravila tako da i proizvodi za čiju se proizvodnju koriste američke mašine ulaze u kategoriju “zabranjene robe”, odnosno i za takve proizvode potrebno je zatražiti licencu od SAD-a da mogu biti prodavani Huaweiju.

Ovaj prijedlog bit će na dnevnom redu ove i naredne sedmice. SAD, tačnije U.S. Commerce Department zadužen za trgovačka pitanja odbio je zvanično komentarisati novi prijedlog izmjene sankcija koje je objavio Reuters, a isto je učinio i TSMC.

(mobhr)