Home Aplikacije Android će u Evropi korisnicima ponudi da izaberu web browser

Android će u Evropi korisnicima ponudi da izaberu web browser

Zbog sve češćih optužbi za monopol, Google je odlučio novim ali i starim korisnicima da ponudi izbor.

Pre nekoliko godina, pod pritiskom Evropske Unije, Microsoft je morao da uključi opciju izbora za internet browser u Windowsu 7 i Windowsu 8, omogućavajući korisnicima pristup alternativnim rešenjima u odnosu na ono što je bilo preinstalirano (Internet Explorer). Sada se isto dešava i sa kompanijom Google, ali u ovom slučaju za kompanijin mobilni operativni sistem – Android.

Google je objavio da će korisnicima u Evropi omogućiti da znaju koji su im svi preglednici na raspolaganju za instaliranje na Androidu, omogućavajući im da instaliraju ono što preferiraju. Isto se dešava i sa pretraživačima, jer Google tradicionalno dominira i na ovom tržištu.

Evropska Komisija Google tereti za brojna kršenja antimonopolskih propisa i zloupotrebe dominantnog položaja na polju pretraživača, što je nedavno završilo ogromnom kaznom od 4,34 milijarde evra. Nakon ovoga, Google je promenio svoju politiku licenciranja Android aplikacija kako bi izbegao dodatne probleme, uprkos tome što je kompanija negirala bilo kakve nelegalnosti u svojoj praksi.

Nije jasno kada će korisnici početi da vide opciju izbora preferiranog browsera, ali Google ističe da će ovo imati uticaja kako na nove tako i na postojeće Android korisnike.

(benchmark)