Home Android Android Q neće nositi ime po slatkišu

Android Q neće nositi ime po slatkišu

Zbogom, Lollipop (lizalica), Oreo (kolač) i ostali KitKat slatkiši! Google mobilna platforma je od 2009. godine dobijala oznake po najpopularnijim slatkišima (makar kada je o Sjedinjenim Američkim Državama reč). Međutim, počev od naredne iteracije to više neće biti slučaj.

Dolazeća verzija operativnog sistema, široko popularna kao Android Q, koja se nalazi u javnoj beta fazi još od marta, je bila predmet brojnih špekulacija. Šta je zapravo značilo ono “Q” u oznaci? Mnogi su mislili da je u pitanju “Quindim”, odnosno kraljičin kolač. No, Google nas je konačno udostojio pristojnih imena i oznaka, ostavivši za sobom Android Cupcake, Donut, Eclair, Froyo, Pie i ostale slatkiše. Novi Android OS će se zvanično zvati – Android 10!

Možda novo ime nije naročito kreativno, ali jeste jednostavno. Kada bismo morali da se setimo šta je beše doneo Android Froyo i koja to uopšte beše verzija, ili Android Kit Kat, napamet se sigurno ne bismo setili. Iz matične kompanije je saopšteno da su poslušani korisnici koji su godinama obaveštavali Google da im nomenklatura nije jasna, odnosno da oznake operativnih sistema uopšte nisu razumljive, što je potvrdio Kaori Miyake, komunikacijski menadžer za Android u kompaniji Google.

Android se koristi i distribuira širom sveta, te u ovom trenutku pokreće preko 2,5 milijardi naprava raznih vrsta. Zašećerene puslice od sleza nisu specijalitet koji je instantno prepoznatljiv širom sveta, i to su sada konačno shvatili u kompaniji. Isto tako, u mnogim državama se ne koristi abeceda, niti abecedni redosled slova, pa u mnogim delovima planete imena jednostavno nisu intuitivna čak ni ukoliko su korisnici relativno upoznati sa praksom kompanije Google.

Biće načinjena još jedna promena – iako će famozni zeleni robot, simbol Androida, ostati nepromenjen, natpis Android u logotipu će se promeniti iz zelenog u crni. Google je objavio novi skup boja visokog kontrasta za Android brend koje će biti korišćene za potrebe vizuala. Upitan za naredne oznake operativnog sistema, Miyake je jednostavno odgovorio: “Posle broja 10 sledi broj 11.” Očekuje se da će Android Q, odnosno Android 10, ugledati svetlo dana tokom narednih nedelja, bez preciznog pominjanja eksplicitnog datuma.

(pcpress)