Home Ostalo Android telefoni bi zbog odluke Google-a da naplaćuje aplikacije proizvođačima mogli poskupiti...

Android telefoni bi zbog odluke Google-a da naplaćuje aplikacije proizvođačima mogli poskupiti u Evropi

Pametni telefoni s operativnim sustavom Android mogli bi, barem u Europi, poskupiti. I to sve zahvaljujući odluci Europske komisije, koja je kaznila Google zbog “prisiljavanja” proizvođača telefona na instalaciju njihovih aplikacija i programa.

Naime, prema nekim informacijama, Google bi mogao naplaćivati proizvođačima i do 40 dolara po uređaju za instalaciju skupa aplikacija pod nazivom “Google Mobile Services”.

Kako piše The Verge, trošak bi zavisio o zemlji u kojoj se uređaj prodaje (odnosno dostupnim uslugama) te samom tipu uređaja, a početak naplate bio bi 1. februara 2019. godine.

Tako bi najveće troškove imale zemlje u kojima prevladavaju pametni telefoni skupljeg ranga (Velika Britanija, Švedska, Njemačka, Norveška i Holandija), dok bi zemlje u kojima se većinom prodaju jeftiniji Androidi dobile i “jefitiniju” verziju licence.

No Google bi mogao ponuditi i svojevrsnu kompenzaciju proizvođačima, koja bi trošak licenci po pojedinom uređaju ipak učinila znatno manjim.

Kako bi to tačno funkcionisalo, još nije u potpunosti jasno. Navodno bi proizvođači koji instaliraju Google Search i pretraživač Chrome na početni ekran svojih uređaja dobili određena sredstva od prihoda koje Google ostvari od tih aplikacija.

Hoće li zbog cijele ove situacije Androidi u EU-u poskupiti ili će Google i proizvođači pronaći rješenje koje će zadovoljiti i Europsku komisiju, vidjećemo već sljedeće godine.

(zimo)