Home Android Aplikacije Aplikacija Focus štiti vaše fotografije i video snimke od neželjenih pogleda

Aplikacija Focus štiti vaše fotografije i video snimke od neželjenih pogleda

Razgovarate u kafiću sa prijateljima i želite im pokazati neku sliku ili video snimak koji imate na uređaju. Ulazite u galeriju, pronalazite željenu sliku ili video snimak i dolazite u situaciju u kojoj trebate vaš uređaj prepustiti tuđim rukama. Nakon predaje uređaja i pregleda, vaš prijatelj sa prikazanog sadržaja nastavlja dalje navigirati po vašoj galeriji i nailazi na slike ili video snimke koji su za vas osjetljivog sadržaja, što vas može dovesti u izrazito neugodnu situaciju koja će vas natjerati da se preznojite i dobro razmislite da li biste ikada više vaš uređaj predali u tuđe ruke.

Pošto aplikacije za galeriju inače nemaju mogućnost prikaza samo jednog sadržaja bez mogućnosti daljeg navigiranja po drugim sadržajima unutar same galerije ili foldera, kao spas ovdje dolazi aplikacija Focus – Photo Sharing, koju ćemo u ostatku članka oslovljavati samo kao Focus.

Namjena Focusa je uspješno izbjegavanje neugodnih situacija poput navedene i možemo reći da svoju dužnost odlično obavlja. U slučaju da se brinete da vašu omiljenu aplikaciju za galeriju morate zamijeniti Focusom, srce vam može biti na mjestu. Focus ne isključuje druge aplikacije za galeriju nego čak suprotno, Focus radi zajedno sa njima.

Focus je urađen tako da se integriše u bilo koju aplikaciju za galeriju. Kako Focus u praksi radi prikazat ćemo na sljedećem primjeru.

Otvorite svoju aplikaciju galeriju koju inače koristite i nađite željenu sliku ili video snimak. Za ovaj primjer iskoristili sliku sa logom Balkan Androida.

Nakon toga idite na ikonicu za dijeljenje i na listi koja će vam se tada otvoriti pronađite Focus – Gallery Share, što omogućuje otvaranje slike u aplikaciji Focus.

focus photo sharing 1

To je to, sljedeće što će vam se prikazati je sam sadržaj – i ništa više.

photo sharing 2

Sada vaš uređaj možete predati u ruke nekome sa druge strane stola. Dodatnih opcija u toku pregleda slike uopšte nema i jedino što se može raditi jeste ono što treba, a to su pregled slike i zumiranje. Panovanje je također omogućeno.

Ukoliko bi druga strana pokušala prevariti Focus bit će neugodno iznenađena. Tipkom Back za vraćanje nazad otvara se prozor za unošenje šifre za izlaz iz aplikacije uz prigodnu poruku kojom se od druge strane ljubazno traži da uređaj odmah vrati vlasniku.

photo sharing 3

Ništa bolji rezultat druga strana neće moći izvući ni posezanjem za tipkom za vraćanje na početni ekran Home jer će se tom prilikom ekran uređaja zaključati.

Moramo odati priznanje autoru aplikacije koji se zaista potrudio da pokrije što više slabih tačaka. No, nekih slabih tačaka i dalje ima ali se i one mogu eliminirati ako se Focus koristi zajedno sa nekom aplikacijom za zaključavanje drugih aplikacija poput Smart App Protector. Sama aplikacija Focus ima podešavanja do kojih se dolazi otvaranjem aplikacije u glavnom meniju.

focus photo sharing 4

Ova aplikacija ima svoju basplatnu i plaćenu verziju. Besplatna verzija ograničena je samo na slike, dok je za video snimke potrebno imati plaćenu verziju.

Focus - Photo Sharing (besplatna)
Focus – Photo Sharing (besplatna)
Focus - Photo Sharing (plaćena)
Focus – Photo Sharing (plaćena)

Da li vi koristite neku drugu aplikaciju sa istom namjenom?