Home Apple iOS Apple će uskoro prodati svoj dvomilijarditi iPhone

Apple će uskoro prodati svoj dvomilijarditi iPhone

Prvi iPhone je predstavljen pre 13 godina i od tada je postao Apple-ov najbitniji proizvod, omogućavajući najveći deo zarade kompanije. Telefon, koji je značajno izmenio i tokove u mobilnoj industriji, se približava još jednom dostignuću – prodaji u dve milijarde primeraka.

Osam različitih analitičara tržišta samouvereno tvrdi da je kompanija iz Kupertina blizu da tokom ove godine ostvari prodaju od dve milijarde iPhone-a. Apple je na putu da tokom fiskalne 2020. godine proda 195 miliona telefona, što je značajno više nego predviđenih 186 miliona. Na ovo je značajno uticala dobra prodaja tokom praznika. Ukoliko sve bude teklo po planu, ukupna iPhone prodaja od 2007. godine bi trebalo da iznosi oko 1,9 milijardi modela.

Iako je ukupna iPhone prodaja ostvarila pad u periodu 2015-2018 godine, očekuje se da će Apple zabeležiti rekordan prihod od 275 milijardi dolara. Za najveći deo te zarade su zaduženi iPhone modeli, ali dosta doprinose i servisi kao što su App Store, Apple Pay i Apple Music, koji svake godine beleže rast.

Pored ovoga, tokom 2020. godine se očekuje da Apple predstavi i jeftijini iPhone 9, kao i svoj prvi 5G telefon, što će značajno povećati šansu da se iPhone prodaja vrati na stazu rasta i da se do kraja godine zabeleži prodaja dve milijarde iPhone-a.

(benchmark)