Home Apple iOS Apple dozvolio povratak Parlera na App Store

Apple dozvolio povratak Parlera na App Store

Apple je odobrio povratak Parler-a na App Store zbog poboljšanja koje je kompanija za društvene mreže odradila kako bi bolje otkrila i smanjila govor mržnje. Donetom odlukom se Parler, aplikacija popularna među konzervativcima, uključujući i neke članove krajnje desnice, ponovo može preuzeti na Apple uređajima.

Znate li da možete pratiti Balkan iOS i putem Vibera?

U januaru ove godine Parler je uklonjen sa Apple-ove platforme zbog kršenja politike kompanije i tada je predloženo da aplikacija bude ažurirana i da se njen sadržaj modifikuje. Apple-ov tim za pregled aplikacija je 14. aprila odobrio Parler-ove promene i uskoro se očekuje da ponovo bude dostupna na Apple Store-u. Izvršni direktor Parler-a Mark Meckler navodi da će Parler uvek biti otvoren forum na kojem će korisnici moći da uđu u slobodnu razmenu ideja. Takođe, Parler radi na tome da uspostavi sistem koji će bolje otkriti nezakonit govor i omogućiti korisnicima da filtriraju sadržaj koji im je nepoželjan. Parler, alternativa Facebook-u i Twitter-u, uklonjen je sa glavnih tehnoloških platformi početkom januara nakon nereda u američkom Kapitolu 6. januara.

iPhone 11 je i u 2021. godini najprodavaniji telefon u SAD

Kompanije Apple, Google i Amazon izbacile su Parler aplikaciju sa svojih platformi još u januaru, a kao razlog navode prisustvo nasilnog govora. Aplikacija se vratila na mrežu 15. februara, a posle dva meseca dobila je odobrenje da se nađe na Apple Store-u. U međuvremenu, Parler vodi pravnu bitku protiv Amazona gde delimično tvrdi da su kompanije Big Tech u tajnom dogovoru ograničile Parler-ov pristup tržištu. Tehnološke kompanije odbacile su optužbe Parlera za antikonkurentsko ponašanje. Apple je naveo da je njegova odluka da ukloni Parler nezavisna i da kompanija nije koordinirala, niti se na bilo koji drugi način konsultovala sa Google-om ili Amazonom u vezi sa donetom odlukom.

Video koji prikazuje kako Apple Watch izbacuje vodu

(pcpress)