Home Aplikacije Apple i Google ne žele da uklone aplikaciju koja ograničava slobodu žena...

Apple i Google ne žele da uklone aplikaciju koja ograničava slobodu žena u Saudijskoj Arabiji

Prije nekog vremena pojavila se priča o aplikaciji za Android i iOS zvanoj Absher, iza koje stoji Vlada Saudijske Arabije. Aplikacija služi za komunikaciju građana i državnih službi i agencija, ali, omogućava i muževima da prate kretanje svojih supruga, pa da im čak i onemoguće putovanja u inostranstvo, to takođe to mogu učiniti očevi ili braća.
S obzirom da ove aplikacije koriste operativne sisteme i servere američkih kompanija, brojna udruženja za zaštitu ljudskih prava, aktivisti ali i senatori u Kongresu su zahtevali od kompanija Apple i Google da uklone ovh aplikaciju iz svojih prodavnica aplikacija.
Kompanija Apple se nije zvanično oglasila, ali nije ni povukla aplikaciju, dok Google smatra da “je u pitanju zvanična državna aplikacija, koja je u skladu sa svim zakonima u Saudijskoj Arabiji.”
Google je takođe nedavno kritikovan, i to od strane samih zaposlenih, zbog ugovora sa Ministarstvom odbrane SAD, ali i zbog planova da razvije posebnu verziju pretraživača Chrome za Kinesko tržište, koji će cenzurisati sadržaje u skladu sa politikom NR Kine.

                 
(mojenovosti)