Home Apple iOS Apple i zvanično preuzeo Intelov posao sa 5G modemima za pametne telefone

Apple i zvanično preuzeo Intelov posao sa 5G modemima za pametne telefone

In November 2017, Intel announced substantial advances in its wireless product roadmap to accelerate the adoption of 5G. Intel’s early 5G silicon, the Intel® 5G Modem announced at CES 2017, is now successfully making calls over the 28GHz band. (Credit: Intel Corporation)

Intel je danas zvanično završio sa prodajom glavnine svog modemskog biznisa kompaniji Apple. Ovaj potez najavljen je u julu, a vrednost ove prodaje iznosi milijardu dolara. Preuzimanjem vlasništva nad ovom tehnologiju Apple će pod svojim okriljem dobiti još komponenti za svoje buduće uređaje i smanjiće zavisnost od eksternih dobavljača. Ipak, možda bismo mogli da kažemo i da je ovaj potez iznuđen, jer je poznato da Apple nije u dobrim odnosima sa Qualcomm-om.

Inače, prodaja se odnosi samo na modeme koji su namenjeni pametnim telefonima. Intel će i dalje proizvoditi modeme za računare, IoT gadžete, kao i za autonomna vozila.

Apple je još od prvog iPhone-a gledao kako da što veći broj delova za telefon proizvodi pod svojim okriljem. Prva tri modela upotrebljavala su Samsung-ove procesore, a nakon toga je Apple napravio sopstvene CPU-ove. To je omogućilo kompaniji da procesore unapređuje i optimizuje prema sopstvenim potrebama i zahtevima. Poslednjom kupovinom još jedna od veoma važnih tehnologija dolazi pod isti krov, tako da možemo da očekujemo da će Apple uskoro predstaviti i model sa 5G konektivnošću.

(pcpress)