Home Apple iOS Apple ima nezvaničnu politiku da nagrađuje ljubazne kupce

Apple ima nezvaničnu politiku da nagrađuje ljubazne kupce

Prve Apple prodavnice su otvorene davne 2001. godine i odmah su donijele visoke standarde. Umjesto klasičnih prodavaca, u Apple prodavnicama vas dočekuje osoblje sa visokim tehničkim znanjem o proizvodima koje prodaju, odnosno Genijalci (Geniuses) kako se ti radnici nazivaju unutar kompanije.

Znate li da možete pratiti Balkan iOS i putem Vibera?

Sada je, zahvaljujići bivšoj zaposlenoj u jednoj Apple prodavnici, procurila informacija o nezvaničnoj Apple politici koja nosi ime iznenadi i oduševi (surprise and delight). Radi se o tome da zaposleni u Apple prodavnicama imaju određeni broj uređaja na raspolaganju kojim mogu besplatno zamijeniti korisničke uređaje koji su došli sa kvarovima koje ne pokriva garancija, kao recimo telefone u koje je ušla voda, polomljenim slušalicama, itd. odnosno posebne popuste za redovne kupce.

Apple će navodno u aprilu objaviti novi iPad Pro

Prema riječima te bivše Apple radnice, prodavci takve ustupke rade isključivo prema kupcima koju su ljubazni i pristojni. U komentarima su i druge osobe nekada zaposlene u Apple prodavnicama potvrdile postojanje takve politike. Postojanjem takve politike Apple nas uči da se isplati biti ljubazan, zar ne?

Apple smanjuje proizvodnju iPhone 12 Mini telefona