Home Apple iOS Apple iOS 13 neće imati podršku za 3D Touch

Apple iOS 13 neće imati podršku za 3D Touch

Ako je vjerovati najnovijim informacijama kojima raspolaže 9to5mac, iOS 13, kad jednom stigne kao nadogradnja postojećem softveru, izgubit će podršku za 3D Touch. Naime, već dugo se špekulše kako će Apple ovu funkcionalnost jednom ukinuti, s obzirom da je istu koristilo jako malo ljud, ali po tom pitanju se nikad nije javno deklarirao.

Najnoviji izvještaj iz prve devloper bete iOS-a 13 govori da će ova funkcionalnost kao takva biti odstranjena, ali i zamijenjena dugim pritiskom. To znači da će mogućnosti koje su do sada bile dostupne samo uređajima s ugrađenim motorom za kontrolu jačine pritiska ostati, dok će 3D Touch sam po sebi nestati. Dugi pritisak omogućiće sve 3D Touch funkcije i na uređajima bez spomenutog motora.

Apple je prije nekoliko godina izašao s idejom da u iPhone ugradi senzor za prepoznavanje jačine pritiska, što je omogućilo novi vid upravljanja korisničkim interfejsom, ali vremenom se pokazalo da je takva implementacija nepotrebna, odnosno da se praktično ista funkcionalnost može postići i dugim pritiskom, što su već implementirali mnogi proizvođači Androida.

Apple je ugradnju 3D Touch motora iskoristio kao opravdanje za izbacivanje 3.5 mm audio prikljuljaa, ali kad izađe sljedeća generacija iPhonea, vidjećemo za što će iskoristiti slobodni prostor.

(mobhr)