Home Apple iOS Apple izbacio iOS 11.2 ažuriranje

Apple izbacio iOS 11.2 ažuriranje

Od subote korisnici Appleovih mobilnih uređaja mogu nadograditi iOS na verziju 11.2 – i to samo mjesec dana po objavi verzije 11.1. Nova nadogradnja ispravlja nekoliko softverskih propusta koji su nekada bili gotovo nepoznanica za Apple. Naime, posljednja stabilna verzija iOS-a (11.1.2) nekim je korisnicima zadavala neobične probleme.

Na primjer, 2. Decembra u 15 minuta nakon ponoći uređaji na toj verziji iOS-a počeli su otkazivati poslušnost. Drugima je, opcija automatskog ispravljanja pravopisa pretvarala englesku riječ “it” u “I.T.”, dok je verzija iOS-a prije ove slovo “I” ponekad mijenjala kombinacijom karaktera “A [?]”.

Najgore su prošli oni kojima se događao bootloop (resetovanje uređaja svakih 30 sekundi), što je mnoge natjeralo na odlazak u servis, uz strah da će morati zamijeniti matičnu ploču.

Sve ovo trebalo bi biti ispravljeno s instalacijom iOS-a 11.2.

Osim ispravljanja ovih i nekoliko drugih, manjih, propusta, ova nadogradnja donosi i nekoliko korisnih noviteta. Modeli iPhonea koji podržavaju bežično punjenje (8, 8 Plus i X) od sada će podržavati i brzo bežično punjenje na punjačima snage 7,5 W, korisnici u SAD-u dobit će mogućnost slanja novca prijateljima (Apple Pay Cash), a svi koji nadograde svoje uređaje dobit će nekoliko manjih korektivnih zahvata na korisničkom interfejsu.

Za većinu vjerovatno najbitnija funkcionalna promjena tiče se ikona za Wi-Fi i bluetooth mrežu u Control Centeru. S tog mjesta više neće biti moguće trajno ugasiti ove bežične mreže, već će ih klik na te ikone isključiti tek na 24 sata.

(bug)