Home Apple iOS Apple izbacuje slušalice iz opreme koja dolazi uz iPhone?

Apple izbacuje slušalice iz opreme koja dolazi uz iPhone?

iPhone bez utora za slušalice već smo nekako prihvatili, prelazak na sve popularnije bežične TWS slušalice korisnici su širom svijeta vrlo dobro podnijeli, no posljednji potez Applea – ako se pokaže da je ova informacija tačna – mogao bi kupcima malo teže “sjesti”. Proslavljeni analitičar svega vezanog uz Apple, Ming-Chi Kuo je, naime, u javnost izišao s informacijom da bi iPhone 12 trebao u prodaju ove jeseni biti pušten – bez slušalica u originalnoj kutiji.

Ovakav bi potez bio presedan ne samo za Apple, već općenito za svijet mobitela. Bio bi to prvi iPhone, još od njegove prve generacije, koji bi se prodavao bez običnih EarPods slušalica s kablom. Kuo ističe i da je cilj kompanije “navući” kupce na bežične modele AirPods, AirPods Pro i možda AirPods Studio, te da će u vrijeme Božića 2020. godine uložiti značajnija sredstva u promociju upravo bežičnih slušalica i prodavati ih uz određene popuste.

Ušteda na slušalicama

Početkom ovog se mjeseca bila pojavila informacija o mogućim cijenama iPhonea 12. Jon Prosser je tada objavio da će početna cijena najmanjeg Appleovog mobitela ove godine biti “tek” 649 dolara – bio bi to najmanji iznos za njihov flagship unazad nekoliko godina, kao i prvi puta da se OLED zaslon “s jabukom” može dobiti za manje od 999 dolara. Očito je da u Cupertinu planiraju dio te prodajne cijene interno opravdati ukidanjem isporuke slušalica i tako uštedjeti koji dolar na svakom prodanom iPhoneu 12.

Pokaže li se Kuova nova informacija tačnom, kupcima iPhonea 12 ostat će da ulože ili 29 dolara u žične EarPodse, ili pak 159 dolara u AirPodse (odnosno nešto manje ako zaista budu na popustu).

Izbacivanje slušalica iz paketa bi, pak, mogao biti još jedan korak prema odavno poznatom cilju Applea – a to je da budu sasvim “hrabri” i možda već sljedeće godine predstave iPhone bez ikakvih priključaka.

(bug)