Home Apple iOS Apple kupio Shazam

Apple kupio Shazam

Apple je potvrdio da je kupio Shazam – servis za prepoznavanje muzike i slike, stacioniran u Londonu, a sporazum je vredan oko 400 miliona dolara. Ova akvizicija bi trebalo da predstavlja bitan korak kompanije Apple u želji da postane značajan faktor u muzičkoj industriji.

Apple nije zvanično objavio kakve planove ima kada je Shazam u pitanju, ali je najverovatnije da će kompanija integrisati Shazam u svoj Apple Music servis, kako bi se bolje takmičio sa Spotify i sličnim kompanijama na tržištu. Spotify i Apple Music dnevno dobijaju preko milion klikova preko Shazama, što Apple-u daje mogućnost da uzme deo referal tržišta od Spotify-a, uz neke veće izmene na servisu.

Još jedan aspekt, zbog koga bi Apple mogao biti zainteresovan za Shazam, jeste AR tehnologija. Trenutno je moguće koristiti mobilni telefon za skeniranje Shazam kodova, kako bi se sadržaj video u AR-u. Tehnologija bi dodatno pomogla razvoju VR/AR ambicija koje Apple ima, što bi Shatzam načinilo i više od servisa za prepoznavanbje muzike.

(benchmark)