Home Apple iOS Apple kupuje Shazam

Apple kupuje Shazam

Portal Techcrunch prenosi priču od neimenovanih izvorima prema kojima se Apple sprema na preuzimanje popularne aplikacije za prepoznavanje pjesama Shazam. Motivacija za kupovinu Shazam-a kompaniji iz Cupertina je želja za dostizanjem najveće konkurencije na tržištu servisa za streaming muzike, Spotifya.

Dogovor između Applea i kompanije Shazam je navodno već potpisan, a vijest o samom preuzimanju bi trebala biti objavljenu javnosti u ponedjeljak. Jedan od izvora spominje kako će Apple za preuzimanje Shazam-a izdvojiti spominje iznos od 401 miliona američkih dolara.

Čuli ste za aplikaciju Shazam, evo na koji način on radi

U fiskalnoj 2016. godinu Shazam je zabilježio prihode od 54 miliona  američkih dolara, što je pozitivna promjena u odnosu na gubitke koji su zabilježeni tiokom fiskalne godine 2014. i 2015.

Glavni izvršni direktor Shazama Rich Riley je tokom ove godine u jednoj od svojih izjava napomenuo kako njegova kompanija posluje profitabilno odnosno blizu profitabilnosti te kako je potraga za potencijalnim kupcem koji bi preuzeo Shazam realistična opcija.

U slučaju da se ovo dogodi, pitanje je šta će biti sa Shazam aplikacijom za Android, tako da iskoristite vrijeme i preuzmite je.

(bug)