Home Ostalo Sistem Apple laže svoje korisnika kada reklamira trajanje baterije telefona

Apple laže svoje korisnika kada reklamira trajanje baterije telefona

Dekonstriranje mogućnosti proizvoda, ako se ono direktno ne tiče tehničkih karakteristika nego opisnih izjava, često daje prostora proizvođačima za “muljanje”, dok kupce može dovesti u zabludu. Ako na kutiji mobitela piše da mu je baterija kapaciteta, na primjer, 2658 mAh, onda u to nemamo razloga sumnjati, ali kada se u marketinškim materijalima navodi “do 25 sati razgovora”, treba biti oprezan u interpretaciji.

Potvrdilo je to najnovije istraživanje britanskog magazina Which? koji se bavi testiranjem raznoraznih proizvoda. Ovoga puta su prikupili preko 50 telefona najpopularnijih proizvođača i izmjerili im stvarne karakteristike kada je riječ o broju sati telefoniranja s jednim punjenjem baterije. Testirani su mobiteli kompanija Apple, HTC, Nokia, Samsung i Sony. Od svake marke uzeto je najmanje šest modela na kojima su obavljeni testovi i potom su rezultati uspoređivani s onime što kažu proizvođači.

Rezultati su prilično zanimljivi. Apple i HTC pokazali su se “lažljivima”, odnosno njihovi su mobiteli davali manje vremena razgovora nego je to službeno iskazano. Apple je pritom bio daleko najlošiji – njihovi su mobiteli na testu omogućavali od 18% pa čak do 51% manje sati razgovora nego su trebali. iPhone XR obilježen je kao model kod kojeg je proizvođač najviše precijenio mogućnosti baterije: umjesto najavljenih 25 sati razgovora izdržao je tek 16 sati i 32 minute, što daje spomenutih 51% razlike.

HTC-ovi modeli u prosjeku su izdržali 19,6 sati umjesto 20,5 koliko proizvođač navodi. S druge strane, Nokia, Samsung i Sony su postupili sasvim drugačije – čak su i podcijenili mogućnosti svojih uređaja, pa su ovi u prosjeku nudili oko 21% duže vrijeme korištenja.

Najboljim se na testu pokazala Sonyjeva Xperia Z5 Compact. Umjesto 17 sati, u testiranju je ovim mobitelom bilo moguće obavljati razgovore čak 25 sati i 52 minute.

(bug)