Home Apple iOS Apple Microsoftu uzima 30% provizije

Apple Microsoftu uzima 30% provizije

Jedan od većih kamena spoticanja u dosadašnjim dogovorima Applea i Microsofta oko licenciranja softvera uspješno je uklonjen. Naime, s jučerašnjim lansiranjem Office aplikacija za iPad, u javnost su isplivali i financijski detalji ovog zajedničkog pothvata. Kako se doznaje, Apple naplaćuje Microsoftu čak 30% provizije od svake pretplate za paket Office 365, koja bude uplaćena putem novih iOS Office aplikacija. Na ovako visoku cijenu navodno nije htio pristati bivši šef Microsofta Steve Ballmer, pa se smatra da je to bio i glavni razlog što se Office na ovoj platformi nije pojavio i prije.

Novi CEO Satya Nadella očito je u pregovorima bio fleksibilniji, te pristao na uvjete koje Apple diktira svojim strogim politikama o prodaji bilo kakvog sadržaja izvan redovnog, a unutar iOS aplikacija. Nadella se očito vrlo brzo oko toga dogovorio s Timom Cookom, a o dobroj suradnji svjedoče i srdačni tvitovi koje je dvojac izmijenio nakon službenog predstavljanja Officea za iPad.

microsoft office 2

U međuvremenu, već u prvom danu Microsoftove su aplikacije zasjele na prva mjesta unutar AppStorea po broju preuzimanja, u SAD-u i nekolicini drugih zemalja.

microsoft office 3

Preuzeto sa bug.hr