Home Apple iOS Apple ne smije prodavati iPhone 7/7 Plus i iPhone 8/8 Plus u...

Apple ne smije prodavati iPhone 7/7 Plus i iPhone 8/8 Plus u Njemačkoj

Nakon tužbe, a kasnije i presude, u kojima je Qualcomm pobijedio Apple na sudu u Njemačkoj, u toj je zemlji uvedena zabrana prodaje iPhonea 7/7 Plus i iPhone 8/8 Plus. Ovi uređaji, smatra Qualcomm, krše nekoliko njihovih patenata vezanih uz uštedu energije, što je krajem prošle godine na sudu i dokazano. Tada je sud odredio kako se u Njemačkoj više ne smiju prodavati ovi uređaji, a odluka je stupila na snagu tek ove sedmice.

Prema njemačkim zakonima, u ovakvim se slučajevima od tužioca traži da uplati polog. Ta se sredstva potom čuvaju i mogu se iskoristiti za isplatu naknade štete tuženom u slučaju da presuda bude poništena na višem sudu. Qualcomm je očigledno toliko siguran da Appleove žalbe neće biti uspješne, da je u prvim danima ove godine uplatio 1,34 milijarde evra u obliku tog pologa – čime je automatski aktivirao zabranu prodaje iPhonea.

Apple je reagovao na ovakav razvoj situacije. Poručili su kako će modele iPhonea 7 i 8 povući iz svojih 15 prodavnica u Njemačkoj, ali da će iste nastaviti prodavati preko drugih distributera i telekomunikacionih operatera. Prema njima, presuda se tumači tako da je samo Apple-u zabranjena prodaja spornih uređaja. U Qualcommu s tim nisu saglasni – njihovo je tumačenje da se s tržišta moraju povući svi primjerci iPhonea koji krše njihove patente, pa tako i oni koje ne prodaje direktno Apple. Pravno nadmudrivanje će se, očigledno, nastaviti.

Najnoviji modeli iPhonea (X, XS, XS Max) nisu obuhvaćeni ovom tužbom pa se mogu i dalje slobodno prodavati na njemačkom tržištu.

(bug)