Home Apple iOS Apple objasnio zašto djeluje da stariji uređaji usporavaju rad

Apple objasnio zašto djeluje da stariji uređaji usporavaju rad

Tragom informacija s Interneta i stručnjaka koji su krenuli istraživati ovu problematiku, dugogodišnja nagađanja o usporavanju uređaja dobila su finalnu potvrdu.

Kada na tržište dođe novi model telefona, korisnici često govore kako je njihov stari uređaj baš nekako u to vrijeme usporio – stvarajući tim teoriju zavjere o tome kako proizvođači, namjerno usporavaju uređaje starijih generacija. Sve se to čini, naravno, kako bi kupci požurili u prodavnice po nove uređaje.

Na Redditu su se ovih dana pojavili podaci o tome da je u Appleovom iOS-u 11 pronađen kod koji upućuje na to da neki uređaji mogu namjerno usporiti rad – pa im se performanse na testovima smanjuju, rad na njima je otežan, i uopšteno telefoni rade primjetno sporije.

Zašto je tako, zapitali su se mnogi, pa se u raspravu uključio i Apple. U službenom saopštenju za TechCrunch su naveli kako je sve napisano o usporavanju nekih starijih modela iPhonea – tačno.

Naime, kažu iz Cupertina, njihov je cilj “pružiti najbolje korisničko iskustvo”. S obzirom na činjenicu da litijum-jonske baterije s vremenom degradiraju, a u hladnijim uslovima imaju problema s isporučivanjem maksimalne snage, uređaji se nekada mogu neočekivano brzo ugasiti kako bi zaštitili komponente od ozbiljnijeg oštećenja.

Tu dolazimo do onog zanimljivog – Apple kaže da su prošle godine za modele 6, 6S i SE uveli opciju u iOS-u koja ponekad namjerno smanjuje performanse uređaja kako bi olakšala rad s problematičnom baterijom. Time se izbjegava i spomenuto iznenadno gašenje mobitela. Ista opcija ove je godine proširena i na iPhone 7 – pa bi to trebao biti osnovni razlog zašto neki korisnici imaju osjećaj da im mobiteli “štekaju” čim se na tržištu pojavi novi model.

(bug)