Home Apple iOS Apple odustao od potpune enkripcije iCloud-a zbog zahtjeva FBI

Apple odustao od potpune enkripcije iCloud-a zbog zahtjeva FBI

Bitke Apple i FBI oko enkripcije podataka na telefonima ovih dana dobile su novi nastavak. Izvještavali smo već o tome kako Apple ponovno odbija izraditi zadnja vrata za pristup kriptovanim podacima na iPhoneima ljudi umiješanih u teška kaznena djela. ali, Apple je već ranije ipak poslušao i FBI, te daleko od očiju javnosti, omogućio pristup istraživačima do iCloud backupova korisnika u slučaju da agencija to zatraži.

Apple je, naime, još prije dvije godine na zahtjev FBI-ja odustao od potpune enkripcije backupa uređaja u svom oblaku, a tek se sada za to saznalo. Priču je objavio Reuters nakon što je dobio nezavisnu potvrdu te informacije iz čak šest izvora.

I u posljednjem slučaju, onom ubice s Floride čija dva iPhonea FBI želi istražiti, Apple je zanično saopštio kako sarađuju s istraživačima i da su im dali dostupne podatke iz iClouda. Podatke s mobitela, sve i da žele, ne mogu izvući bez poznavanja korisničke šifre. Ali, kako se sada čini, bez problema mogu doći do svih podataka koje je korisnik ranije sa svog iPhone uskladištio “na sigurno” u iCloud.

Reuters izvještava i da je Apple prije dvije godine najavio FBI-ju da će uvesti end-to-end enkripciju na iCloud, te da kao vlasnik servera neće imati enkripcijske ključeve za dekriptovanje korisničkih backupa. FBI-jev odjel za kibernetičku sigurnost tome se usprotivio, pa je kompanija na kraju odustala od tog plana. Izvori koji su potvrdili ove navode kažu da se Apple nije htio dodatno zamjerati vlastima i riikovati da ih optuže za pomaganje kriminalcima.

Trenutno je, dakle, situacija takva da Apple ne može istraživačima otključati telefone na zahtjev, ali im mogu ponuditi pristup backupu koji eventualno postoji na njihovim serverima. Na iCloudu se najsnažnijom enkripcijom štite tek lozinke i podaci o zdravlju korisnika, dok su poruke iz uređaja i inače kriptovanih aplikacija poput WhatsAppa, od tamo dostupne službenim osobama.

Nedavno objavljeni izvještaj o transparentnosti pokazao je da je određeno “kopanje” po podacima samo u prvih šest mjeseci 2019. godine bilo zatraženo gotovo 32 hiljade puta.

(bug)