Home Apple iOS Apple optužen da je ukrao tehnologiju svoje dvostruke kamere

Apple optužen da je ukrao tehnologiju svoje dvostruke kamere

Izraelska kompanija tužila je američkog tehnološkog giganta, kompaniju Apple, da je nelegalno iskoristila njenu tehnologiju za dva nova iPhone modela.

Kompanija Corephotonics sa sedištem u Tel Avivu tvrdi da novi telefoni iPhone 7 Plus i iPhone 8 Plus imaju usavršene kamere, koje je dizajnirala ta kompanija osnovana 2012. godine, prenose izraelski mediji. Tužbi podnetoj sudu u Kaliforniji prethodio je spor sa Samsung kompanijom, u kome je Apple dobio odštetu od 120 miliona dolara, navode izvori.

Izraelska kompanija tvrdi da se nove iPhone kamere sastoje od tehnologije čija je upotreba kršenje četiri njena patenta. U tužbi je navedeno da je izraelska kompanija uspostavila kontakt s kompanijom Apple na samom početku da bi se diskutovalo o detaljima strateškog partnerstva.

Dok prepiska traje, tvrdi izraelska kompanija, ugovori o licenci na osnovu koga bi Apple mogao legalno da iskoristi tehnologiju dualnih objektiva u svojim najnovijim modelima, nikada nisu postignuti, ni u potpunosti dogovoreni.

U tužbi se, takođe, navodi da je Apple iskoristio svoj status poznate kompanije da vređa osnivača Corephotonics-a Davida Mendlovica, ne bi li ga odvratio od tužbe, odbacujući patente i podsećajući ga da borba protiv svakog prekršaja Apple-a može da košta izraelsku kompaniju vremena i miliona dolara.

Ipak, izraelska kompanija je sigurna u svoju intelektualnu svojinu (da je njena) i tužba je i zvanično podneta. Apple još uvek nije reagovao na nju.

(mobit)