Home Apple iOS Apple optužen da je ukrao tehnologiju svoje dvostruke kamere

Apple optužen da je ukrao tehnologiju svoje dvostruke kamere

115
0

Izraelska kompanija tužila je američkog tehnološkog giganta, kompaniju Apple, da je nelegalno iskoristila njenu tehnologiju za dva nova iPhone modela.

Kompanija Corephotonics sa sedištem u Tel Avivu tvrdi da novi telefoni iPhone 7 Plus i iPhone 8 Plus imaju usavršene kamere, koje je dizajnirala ta kompanija osnovana 2012. godine, prenose izraelski mediji. Tužbi podnetoj sudu u Kaliforniji prethodio je spor sa Samsung kompanijom, u kome je Apple dobio odštetu od 120 miliona dolara, navode izvori.

Izraelska kompanija tvrdi da se nove iPhone kamere sastoje od tehnologije čija je upotreba kršenje četiri njena patenta. U tužbi je navedeno da je izraelska kompanija uspostavila kontakt s kompanijom Apple na samom početku da bi se diskutovalo o detaljima strateškog partnerstva.

Dok prepiska traje, tvrdi izraelska kompanija, ugovori o licenci na osnovu koga bi Apple mogao legalno da iskoristi tehnologiju dualnih objektiva u svojim najnovijim modelima, nikada nisu postignuti, ni u potpunosti dogovoreni.

U tužbi se, takođe, navodi da je Apple iskoristio svoj status poznate kompanije da vređa osnivača Corephotonics-a Davida Mendlovica, ne bi li ga odvratio od tužbe, odbacujući patente i podsećajući ga da borba protiv svakog prekršaja Apple-a može da košta izraelsku kompaniju vremena i miliona dolara.

Ipak, izraelska kompanija je sigurna u svoju intelektualnu svojinu (da je njena) i tužba je i zvanično podneta. Apple još uvek nije reagovao na nju.

(mobit)