Home Apple iOS Apple potvrdio curenje izvornog koda za iBoot

Apple potvrdio curenje izvornog koda za iBoot

Izvorni kod za iBoot, ključnu komponentu za iPhone operativni sistem, procurio je nedavno na GitHubu. Kao što samo ime govori, riječ je o komadu softvera koji je zaslužan za sigurno pokretanje (bootanje) iOS-a, tj. o prvim redovima koda koji se izvršavaju nakon uključivanja uređaja i koji su zaduženi za očuvanje integriteta cijelog OS-a. Ovo je pojačalo zabrinutost da bi hakeri i sigurnosni istraživači mogli da iskoriste kod kako bi pronašli iOS ranjivosti.

U izjavi, Apple je potvrdio autentičnost procurjelog koda, ali je istakao da je u pitanju kod za iOS 9 – sistem koji je star tri godine i koji je zamenjen iOS 11 verzijom. Apple sugeriše da iOS 9 koristi mali broj uređaja.

“Stari izvorni kod, od prije tri godine, je izgleda procurio, ali po dizajnu sigurnost naših proizvoda ne zavisi od tajnovitosti naših izvornih kodova. Postoje mnogi slojevi hardverske i softverske zaštite, koji su ugrađeni u naše proizvode i uvijek ohrabrujemo korisnike da izvrše nadogradnju na najnoviji softver kako bi imali najbolju zaštitu”, istakao je Apple u saopštenju.

Bazirano na podacima iz Apple App Store stranice za developere, iOS 11 je instaliran na 65% uređaja, dok iOS 10 koristi 28% uređaja. Ranije verzije softvera, uključujući i iOS 9 se nalaze na samo 7% Apple uređaja.

Pored potvrde postojanja procurjelog izvornog koda, Apple je GitHubu poslao DMCA o uklanjanju koda sa sajta. Sugeriše da prosječni korisnici ne bi trebalo da budu zabrinuti, jer Apple koristi veliki broj zaštita, poput Secure Enclave i ne oslanja se samo na tajnovitost izvornog koda kako bi korisnike zaštitio.

(benchmark)