Home Apple iOS Apple predstavio iPad 7 i Apple Watch 5

Apple predstavio iPad 7 i Apple Watch 5

Nakon predstavljanja svojih novih servisa, Apple Arcade i AppleTV+, Apple je na svom večerašnjem događaju predstavio sedmu generaciju svog iPad tableta i pripadajućeg mu iPadOS operativnog sistema.

Apple je ovogodišnji iPad pozicionirao kao konkurenciju jeftinim PC laptopima, što je naglašeno odmah na početku prezentacije. iPad 7 stiže sa ekranom od 10.2 inča, TouchID, baterijom koja bi trebala trajati 10 sati, te ima podršku za Apple Pencil i tastaturu, a sve to po cijeni koja kreće od 329 dolara, uz početak isporuka koje kreću krajem septembra.

Nakon prezentacije novog iPad-a, Tim Cook je najavio novi Apple Watch 5 sa fokusom na medicinske opcije. Apple je toliko fokusiran na medicinske karakteristike Apple Watch da pokreće 3 nova istraživanja u kojem će vaš Apple Watch pratiti nivo buke oko vas, zatim će pratiti menstrualne cikluse kod žena te istraživati zdravlje srca, a korisnici će sami odlučiti žele li se priključiti istraživanju putem nove Apple Research aplikacije, na žalost samo u SAD.

Apple Watch 5 stiže sa Always On ekranom koji u saradnji sa novim senzorom osvjetljenja uspjeva zadržati dosadašnjih 18h aktivnog korištenja. Slijedeća novost s kojom stiže Apple Watch 5 je ugrađeni kompas. Zatim tu je mogućnost SOS poziva širom svijeta u slučaju da imate model sa LTE mogućnostima.

Ovogodišnji Apple Watch stiže izrađen od aluminijuma, čelika, titanijuma kao i keramike, uz pripadajuće narukvice, a GPS model kreće od 399 dolara, dok će LTE modeli stići sa cijenom od 499 dolara.

Apple je naglasio da zadržava Apple Watch 3 u ponudi uz cijenu koja kreće od 199 dolara.