Home Apple iOS Apple predstavio iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro i iPhone...

Apple predstavio iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max telefone

Apple je danas predstavio četiri nova telefona iz iPhone 14 porodice. U pitanju su iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max.

Klikni ovdje i pridruži se Balkan iOS Viber grupi!

iPhone 14 koji stiže u do sada poznatoj i popularnoj veličini ekrana od 6.1 inč te iPhone 14 Plus koji u ponudi mijenja nepopularni iPhone Mini i stiže sa ekranom od 6.7 inča su pokretani sa prošlogodišnjim A15 Bionic čipom umjesto A16 Bionic koji je ove godine rezervisan za Pro verzije. “Obični” iPhone zadržava notch stil izreza na vrhu ekrana, a i dalje stiže sa 12 Megapikselnim kamerama za razliku od Pro verzija koje dobijaju novi izrez na svojim 6.1 i 6.7 inčnim ekranima, a koji je izduženog oblika koji je Apple nazvao Dynamic Island. Pro verzije su dobile i Always On ekran te nove 48 Megapikselne glavne kamere čiji senzoru su 65% veći od pretthodnika i koje uz quad bayer funkciju objedinjavanja četiri piksela koji hvataju istu sliku kreira 12 Megapikselne fotografije. Video mod snimanja je dobio super stabilni mod snimanja pod imenom Action mod, a koji svojim načinom rada podsjeća na Samsungov Super Steady način stabilizacije slike.

Vjerovatno najzanimljivije novosti su zajedničke za “obične” i Pro modele, a to su da iPhone 14 serija ima detekciju sudara automobila i automatski poziva pomoć, kao i mogućnost komunikacije putem satelita ako se nađete u području bez mobilnog i WiFi signala, koje je besplatna prve dvije godine, ali koja je za sada rezervisana samo za SAD i Kanadu. Komunikacija putem satelita nije namijenjena glasovnom pozivanju, nego je zamišljena kao kanal komunikacije u slučaju da se zadesite u nevolji.

iPhone 14 stiže 16. Septembra, a iPhone 14 Plus stiže 7. Oktobra po cijenama od 799 i 899 dolara, a dolaze u tamno sivoj, bijeloj, plavoj, pink i crvenoj boji. iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max stižu 16. Septembra po cijenama od 999 i 1099 dolara. u tamno sivoj, bijeloj, zlatnoj i pink boji.