Home Apple iOS Apple predstavio pametni sat, zove se Apple Watch

Apple predstavio pametni sat, zove se Apple Watch

Iako potrošači nisu sa entuzijazmom reagovali na pametne satove Apple se odlučio pridružiti trendu i predstaviti svoju verziju. Mnogi očekivali da Apple predstavi iWatch, Apple je odlučio da svoj pametni sat nazove jednostavno Apple Watch.

Očekivao se i spektakularan dizajn, okrugli ekran, a Apple se odlučio za kvadratni oblikno o dizajnu se ipak ima reći nekoliko stvari. Prije svega Apple Watch dolazi u dvije veličine, muškoj većoj i ženskoj manjoj. Izrađen je od metala, a dolazi u tri edicije, to su Apple Watch, Apple Watch Sport i Apple Watch Edition koja je izrađena od 18-karatnog zlata.

apple watch 02

Apple Watch takođe dolazi za 6 narukvica koje kroisnici sami mogu zamijeniti. Od gumene sportske narukvice, koja je otporna na znoj i hemikalije, preko luksuznih kožnih modela pa sve do klasičnih metalnih narukvica.

Satom se upravlja putem digitalne krunice, kao i dodirom jer sat prepoznaje različite nivoe pritiska, odnosno sićušne eketrode oko ekrana prepoznaju da li ste sat samo dodirnuli ili pritisnuli i uređaj reaguje na različit način zavisno od toga. Čip koji pokreće Apple Watch se zove S1 i dolazi sa mnogobrojnim senzorima, a punjenje sata je izvedeno preko jedinstvenog magnetnog punjača koji se može priključiti sa bilo koje strane uređaja.

apple watch 03

Sa softverske strane Apple Watch je pokretan oslabljenom verzijom iOS8, a sat se može upariti sa iPhone 5 ili novijim uređajima. Dolazi sa mnogobrojnim početnim ekranima, za koje Apple kaže da se mogu prilagoditi svakoj prilici. Vrijedi napomenuti i kako Apple Watch nema softversku tastaturu, tako da Android Wear satovi imaju prednost barem po tom pitanju.

Apple tvrdi da će baterija sata biti dovoljna za cjelodnevno korištenje. A cijene kreću od 349 dolara, a sam uređaj će biti dostupan tek od početka 2015. godine.