Home Apple iOS Apple prikazao iOS 13

Apple prikazao iOS 13

Juče je održana Appleova godišnja WWDC konferencija na kojoj se tradicionalno predstavljaju novi softverski proizvodi. Najočekivaniji je, naravno, iOS 13, koji se fokusira na brzinu rada, a donosi i tzv. dark mode, odnosno tamnu temu.

Prema riječima šefa Appleovog softverskog odjela Craiga Federighija, novi iOS 13 je 30% brži od aktuelnog iOS-a 12. Druga značajna novost je smanjenje instalacijskih paketa aplikacija, i to za čak 50%, a nadogradnje će se izvršavati 60% brže. Moramo priznati da je ovo dugo očekivana vijest, s obzirom da su najjači Androidi u zadnjih par godina prilično pretekli iOS po pitanju brzine.

Tamna tema je sveprisutna u korisničkom interfejsu i menijima, a zahvatila je i tastaturu i widgete. Ono što je kod tastature još bitno spomenuti je da je Apple konačno uveo „swipe“, tj. način unošenja teksta jednostavno povlačeći prst po ekranu, što Android uređaji imaju već godinama.

Vratimo se tamnoj temi. Drastične promjene nećete primijetiti na samom početnom ekranu, ali će mnogi dijelovi interfejsa biti tamniji, uključujući Appleove aplikacije koje tradicionalno dolaze s bijelom pozadinom. Najbolji takav primjer je Apple Music, a promjene će biti vidljive u porukama, emojima, već spomenutoj tastaturi, te u Photos aplikaciji.

Tamna tema iskoristiće mogućnosti OLED zekrana koji za prikaz crne ne troši energiju, što automatski znači produženje autonomije.

U novoj verziji iOS-a bit će nadograđena i većina Appleovih aplikacija, pa ćemo tako dobiti novi podsjetnik, bilješke, mail, mape, to-do listu i mnoge druge. Tako će Apple Mape obuhvaćati više detalja nego do sada, a dobiće i novo sučelje. Novost je „look arround“ funkcija, koja je zapravo ekvivalent Google Street View servisu. Koliko će ovaj servis postati konkurentan Googleovom, ostaje za vidjeti.

iOS 13 na novi nivo podiže sigurnost i privatnost, prije svega kad su u pitanju lokacijski servisi, koji će sada nuditi više detalja o tome kako pojedina aplikacija koristi vašu lokaciju.

Kad je sigurnost i privatnost u pitanju, u Appleu razvijaju vlastiti sistem logovanja u servise kao što su Google i Facebook, putem Face ID sistema, bez davanja vaših podataka servisima u koje se logujete. Isto tako, Apple će aplikacijama omogućiti da npr. zahtijevaju vaš e-mail, ali na vama je želite li im dati te informacije.

Manje promjene će doživjeti i iMessages servis, ali i aplikacija Photos, odnosno Fotografije. Apple je redizajnirao interfejs za uređivanje fotografija i dodao hrpu novih uređivačkih alata, koji će se moći biti koristiti i u videima.

Fotografije će doživjeti promjene i u sferi pretraživanja, s obzirom da Apple uvodi AI komponentu za pronalaženje dvostrukih i sličnih fotografija. Pored toga, sam pregled fotografija biće ugodniji, navode u Appleu. Fotografije će biti moguće pregledavati u „mjesečnom“ rasporedu, gdje će zahvaljujući AI komponenti biti bolje organizirane, da bi u „godišnjem“ načinu u prvi plan izbile one najvažnije.

Novosti će dobiti i Siri, odnosno način integracije u Apple CarPlay sistem, te u kombinaciji s AirPods slušalicama i HomePod zvučnikom. Kad nosite AirPods slušalice, Siri može instantno pročitati poruke kako pristižu, a vi automatski možete odgovoriti, naravno na podržanim jezicima.

(mobhr)