Home Apple iOS Apple pristao Francuskoj platiti 500 miliona evra zaostalog poreza

Apple pristao Francuskoj platiti 500 miliona evra zaostalog poreza

Iz francuske podružnice Applea potvrđeno je danas kako je ta kompanija s poreznim vlastima dogovorila detalje o plaćanju zaostalih poreza. Kao rezultat višegodišnje istrage francuskih poreznika zaključeno je da Apple u toj zemlji duguje veći iznos poreza koji u proteklih deset godina nije naplaćen – pa je između Applea i nadležnih vlasti postignut dogovor.

Apple će Francuskoj na kraju uplatiti oko 500 miliona evra na ime zaostalih poreznih obveza. Do nagodbe je došlo u decembru 2018. godine nakon tajnih pregovora koji su trajali nešto više od mjesec dana.

Zanimljivo, krajem oktobra Tim Cook je tvitao o svojem “izletu” u Pariz – pa je sada lako povezati da je tom prilikom očigledno, osim s kolegama i saradnicima, sastančio i s vladajućim političarima te pregovarao o naplati poreza.

Francuske vlasti su prošle godine sličnu nagodbu postigle i s Amazonom, a nedavno su, zajedno s njemačkima, još jednom pred EU stavile prijedlog o dodatnom oporezivanju multinacionalnih tehnoloških kompanija koje svoj položaj koriste za izbjegavanje plaćanja punog iznosa poreza u državama članica Evropske unije.

(bug)