Home Apple iOS Apple prodao više pametnih satova nego svi švajcarski proizvođači zajedno

Apple prodao više pametnih satova nego svi švajcarski proizvođači zajedno

Apple Watch najprodavaniji je sat na svijetu. Novim prodajnim rezultatima za 2019. godinu porazio je ne samo konkurente iz domena pametnih satova, nego i tradicionalnu švajcarsku časovničarsku industriju kojom se ova zemlja diči.

Prema istraživanju koje je proveo Strategy Analytics, Apple je u prošloj godini na tržište isporučio 30,7 miliona komada Apple Watcha. U istom periodu svi švajcarski proizvođači zajedno su isporučili 21,1 milion komada.

Apple je, uz to, u protekloj godini zabilježio velik rast prodaje. Sa 22,5 miliona u 2018. godini na spomenutih 30,7 miliona komada Apple Watcha – prodaja im je u godinu dana porasla za 36,4%. Istovremeno švajcarski proizvođači su  zabilježili pad od oko su 13%. Apple Watch je najpopularniji pametni sat i najbolje se prodaje na tržištima Sjeverne Amerike, Zapadne Evrope i Azije.

Ovaj trend okretanja kupaca prema Apple Watchu događa se zbog sve više mlađih kupaca koji se odlučuju na pametne satove, dok su oni stariji i dalje nešto konzervativniji pa biraju klasične, analogne ručne satove. “Apple Watch donosi bolji proizvod kroz dublje kanale maloprodaje i privlačan je mlađim korisnicima koji sve više žele digitalne nosive uređaje na zglobu. Vrijeme polako curi za Swatch, Tissot, TAG Heuer i druge”, poručili su iz analitičarske kuće Strategy Analytics.

(bug)