Home Apple iOS Apple radi na 3D laserskom senzoru za iPhone

Apple radi na 3D laserskom senzoru za iPhone

Iako je u velikim problemima sa proizvodnjom komponenti za nadolazeći iPhone 8, što bi moglo da proizrokuje odlaganje pojave telefona na tržištu, Apple vijredno radi na istraživanju novih tehnologija koje će se pojaviti u telefonu.

Prema navodima, Apple inženjeri neumorno rade kako bi implementirali 3D laserski senzor na poleđinu iPhone 8 modela, što bi trebalo da poboljša autofokus i može se koristiti za Augmented Reality. Novi laserski senzor bi trebalo da bude vitalan za tek najavljeni ARKit, koji će developeri koristiti za razvijanje AR iskustava za iPhone. Trenutno, developeri mogu da koriste samo prednju kameru iPhone-a za AR aplikacije.

Laserski sistem na poleđini narednog iPhone-a će značajno poboljšati i autofokus. Mnogi telefoni koriste laserski asistirani AF kako bi bolje odredili razdaljinu subjekta. Laserski 3D-sensing sistem bi mogao poboljšati i Apple Portrait Mode implementaciju.

Ipak, izvori sugerišu da iako Apple inženjeri vrijedno rade na donošenje 3D-sensing tehnologije u iPhone 8, ona možda neće biti spremna na vrijeme i mogla bi biti odložena na narednu iPhone generaciju.

(benchmark)