Home Apple iOS Apple riješio sigurnosni propust u FaceTime-u

Apple riješio sigurnosni propust u FaceTime-u

Prije nekoliko dana Internetom se proširila vijest o tome kako je lako moguće, iskorištavanjem propusta u aplikaciji za video pozive FaceTime, prisluškivati druge korisnike. Kao odgovor na ovaj problem u Appleu su odmah onemogućili grupne pozive, mogućnost koja je u sebi imala ovaj sigurnosni problem, i tako su privremeno zakrpili svoj propust.

Kako bi problem bio i trajno otklonjen u Appleu su odlučili poraditi na njemu kako sa serverske strane tako i s one korisničke. Zakrpa za FaceTime je na serverima već primijenjena, ali grupni pozivi su i dalje onemogućeni. Kako bi ih se ponovno moglo pokretati na siguran način Apple će tijekom sljedećeg tjedna u distribuciju pustiti novu verziju iOS-a, oznake verzije 12.1.4. U njoj će ova sigurnosna rupa biti zatvorena pa više neće biti moguće “prevariti” FaceTime i slušati korisnike koji nisu odgovorili na poziv.

Zakrpa će biti primijenjena na iPade i iPhone, i svakako se preporučuje njeno instaliranje čim postane dostupna.

Zanimljivo, ovaj je propust bio otkrio 14-godišnji korisnik iz Arizone još 19. januara. Njegova je majka, vidjevši o čemu se radi, obavijestila Apple, ali kompaniji je trebalo više od sedam dana da reaguje na prijavu – njihovi stručnjaci su reprodukovali problem i deaktivirali grupne pozive tek 28. januara kada su se društvenim mrežama proširila “uputstva” za prisluškivanje.

(bug)