Home Apple iOS Apple safirno staklo protiv obično safirnog i Gorilla stakla

Apple safirno staklo protiv obično safirnog i Gorilla stakla

Safirno staklo nije novi izum. Prošlogodišnji iPhone 5s ima safirno staklo koje štiti Home dugme, odnosno senzor otiska prsta te objektiv kamere.

Čisto safirno staklo zaista jeste teško ogrebati, daleko teže nego Gorilla (brend američke kompanije Corning) ili DragonTrail (brand japanske kompanije Asahi Glass, dio Micubishija) staklo, ali ono je veoma krto i puca pri malom savijanju za razliku od Gorilla ili DragonTrail stakla. Čisto safirno staklo je i mnogo teže od svojih Gorilla ili DragonTrail konkurenata, te mnogo skuplje od njih, otprilike 10 puta skuplje. Zbog toga je do sada, od komercijalnih proizvođača, samo Kyocera izbacila na tržište telefon koji koristi zaštitu ekrana od safirnog stakla, dok ostali proizvođači ne djeluju zainteresovani.

Pa šta je to Apple uradio da drugi nisu? Ranije ove godine Apple je podnio zahtjev za patent bezšavnog spajanja dvije vrste stakla. Većina je tada smatrala kako je to Apple uradio zbog predstavljanja staklenog kućišta, ali se ispostavilo da su pronašli način kako da dodaju sloj safira preko “običnog” stakla i dobiju najbolje od dva svijeta. Izuzetnu otpornost na ogrebotine safirnog stakla, a savitljivost mnogo bolju od safirnog stakla odnosno u klasi Gorilla i DragonTrail stakala.

Apple nije postao to što jeste izmišljanjem novih i inovativnih uređaja (iPod nije pbio prvi MP3 svirač, iPhone nije bio prvi mobilni telefon sa ekranom osjetljivnim na dodir, iPad nije bio prvi tablet) nego tim što nešto postojeće unaprijede u daleko bolji proizvod nego što ga konkurencija nudi.