Home Apple iOS Apple se oglasio povodim glasina kako iPhone 11 prati vašu lokaciju čak...

Apple se oglasio povodim glasina kako iPhone 11 prati vašu lokaciju čak i kada je ta opcija isključena

Otkriće da iPhone 11 stalno proverava vašu lokaciju, čak i ako ste onemogućili Location Services, privuklo je mnogo pažnje u javnosti i ovako već dovoljno ubeđenoj da se od “pametne” tehnologije sve teže sakriti.

Da li to znači da Apple sada prati svaki vaš korak? Nije baš tako, čini se.

Kompanija Apple je u izjavi za medije navela da njeni noviji iPhone uređaji moraju da vrše konstantne provere lokacije kako bi legalno mogli da koriste svoje ultra-širokopojasne čipove (ultra wideband chips, UWB).

Kako navode, “međunarodni regulatorni zahtevi” prisiljavaju Apple da isključi UWB na određenim mestima i provera lokacije je neophodna da bi se to učinilo, a da bi tehnologija ipak mogla da bude dostupna korisnicima većinu vremena.

Ta kompanija je naglasila i da se provere povezane sa UWB-om rade “u potpunosti na uređaju”, kao i da Apple ne prikuplja podatke o lokaciji.

Iako tvrdnja da podatak o lokaciji ne napušta iPhone sugeriše da nema razloga za zabrinutost, odgovor kompanije Apple ipak izaziva zabrinutost ako ni zbog čega drugog onda zbog toga što korisnici nisu unapred obavešteni o tome da se ovakve provere vrše niti čemu služe.

(tehnopolis)