Home Apple iOS Apple sprema novi gadget za 2021. godinu

Apple sprema novi gadget za 2021. godinu

Sve je više glasina o potpuno novom gadgetu koji Apple priprema. Nakon što je prošle sedmice poznati analitičar Ming-Chi Kuo objavio kako kompanija za 2022. priprema AR naočale koje će imati premium cijenu, ove sedmice stižu nove glasine, prema kojima bismo Apple Glasses mogli vidjeti puno ranije. Apple je navodno planirao predstaviti naočale na ovogodišnjoj konferenciji na kojoj će predstaviti i nove modele iPhonea, no kako na tom eventu neće biti posjeta, čini se da bi predstavljanje mogli odgoditi za sljedeću godinu.

Navodno je plan Tima Cooka bio naočale predstaviti pri kraju konferencije, koristeći legendarnu izjavu Stevea Jobsa “one more thing”, ali kako neće biti novinara, takvo nešto ne bi imalo previše smisla jer bi izostao efekt oduševljenja i pljeska prisutnih. Slike novih naočala još nisu procurile u javnosti, ali prema dosadašnjim informacijama, čini se kako će dizajnom biti slične klasičnim naočalama. Od ugradnje kamere Apple je navodno odustao, a razlog je, naravno, privatnost.

Najveće kritike Googleovih pametnih naočala koje je tehnološki gigant predstavio početkom prošle dekade odnosile su se upravo na kameru kojom su osobe koje su je nosile mogle snimati video bez znanja ljudi koji su se nalazili u blizini. Zbog toga je nošenje naočala zabranjeno u brojnim kafićima, restoranima i ustanovama u San Franciscu. Korisnici Appleovih naočala ne bi trebali imati takvih problema, pa bi mogle biti bolje prihvaćene u odnosu na Googleov gadget.

Još jedan faktor o kojem će ovisiti njihova prihvaćenost jeste cijena. Konstantno se govori kako neće biti jeftine, a prema novim informacijama koštaće 500 dolara. To sigurno nije jeftino, ali za dio ljubitelja gadgeta s logom jabuke ta bi cijena mogla biti prihvatljiva.

Naočale neće raditi bez povezanosti s iPhoneom te će se vjerojatno obavještenjai s telefona slati na naočale, slično kako se danas obavještenja pokazuju na pametnim satovima. Naravno, to neće biti jedine mogućnosti naočala te s nestrpljenjem iščekujemo zvanično predstavljanje kako bismo saznali što sve Cook i ekipa pripremaju i koje su to opcije s kojima namjeravaju osvojiti korisnike. U posljednjem izvještaju spominje se kako će naočale imati LiDAR, mogućnost bežičnog punjenja, s njima će se upravljati posebnim pokretima te će imati poseban korisnički interfejs nazvan Starboard.

Treba naglasiti kako je riječ o glasinama, a ne o zvaničnim informacijama iz Applea, ali posljednjih godina tehnološkim je kompanijama postalo nemoguće čuvati tajne i manje-više sve se sazna prije predstavljanja. Koliko ima istine u ovim informacijama, saznaćemo najvjerovatnije tokom sljedeće godine, pri zvaničnom predstavljanju, dok početak prodaje možemo očekivati krajem sljedeće ili tokom 2022. godine.

Znate li da sadržaj našeg portala možete pratiti putem Vibera? Pridružite se našoj AndroidiOS ili Windows grupi.

(zimo)